Vodu sa Crnog vrela dobiće 750 domaćinstava

Ilijana Božić
Vodu sa Crnog vrela dobiće 750 domaćinstava

Banjaluka - Izgradnja velike mreže vodovoda u okviru projekta "Voda I" kojim je predviđeno da se postavi 56 kilometara nove mreže na seoskom i prigradskom području, počela je u petak u naselju Čokorska polja, a ovim projektom trebalo bi da vodu dobije 750 domaćinstava.

Rekao je ovo u petak gradonačelnik Igor Radojičić, koji je prisustvovao početku radova.

- Počinjemo sljedeću fazu projekta "Crno vrelo", te nastavljamo izgradnju vodovodnih krakova i cjevovodne mreže od Zvijezde preko Jovića i Čokora do rezervoara Karaula. Takođe, planirana je izgradnja novog rezervoara Klupe, preko kojeg će se mreža nastaviti do Buzadžija i Gornje Piskavice - rekao je Radojičić i dodao da je cilj da voda stigne do što više domaćinstava.

Naglasio je da je riječ o veoma dugoj trasi, te da se radi o projektu koji je finansiran iz sredstava Evropske banke za obnovu i razvoj.

- Projekat "Voda I" podrazumijeva izgradnju "Crnog vrela" u dva pravca. Jedan je prema Gornjoj Piskavici sa završetkom do Buzadžija, a drugi je Radosavska-Slavićka - rekao je Radojičić.

On je istakao da će se oba projekta ticati najmanje 750 domaćinstava, te da je vrijednost radova oko 2,5 miliona KM.

- Radi se o velikoj kilometraži vodovoda i jednom rezervoaru. Radove će izvoditi firma "Hidrokop", a nadamo se da će iduće godine na proljeće stanovnici ovdje imati stabilno snabdijevanje vodom - rekao je Radojičić i naglasio da u ovim naseljima postoji mnogo problema.

Kako je rekao, pojedini mještani nemaju vodu uopšte, a neki se snalaze povremeno iz lokalnih izvora, te bi ovo trebalo da bude stabilno rješenje za snabdijevanje vodom više mjesnih zajednica.

Predsjednik Savjeta mjesne zajednice Gornja Piskavica Goran Knežević istakao je da je veoma radostan zbog početka izgradnje velike vodovodne mreže u ovom naselju.

- Mještani su veoma zadovoljni i zahvalni gradonačelniku i načelniku Odjeljenja za komunalne poslove Petru Bilčaru. Važno je naglasiti da su mještani imali razumijevanja i da su vjerovali da će ovo biti urađeno. Očekujemo završetak u narednih godinu ili dvije - rekao je Knežević.

Grad će u idućih godinu dana uložiti 7,8 miliona KM u realizaciju projekta "Voda I". Po realizaciji ove faze, uslijediće još dva odvojena projekta, s ciljem da se do kraja 2021. godine omogući stabilno vodosnabdijevanje za 95 odsto stanovništva na cjelokupnom području grada.+++

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana