"Vodovod" traži vraćanje naknade za mjerno mjesto

Jana Kezić
"Vodovod" traži vraćanje naknade za mjerno mjesto

BANjALUKA - Preduzeće "Vodovod" uputiće zahtjev Skupštini grada da na sljedećoj redovnoj sjednici razmotri vraćanje naknade za mjerno mjesto koju je Ustavni sud Republike Srpske ukinuo u februaru ove godine.

Potvrdio je to direktor "Vodovoda" Predrag Duduković te istakao da je riječ o fiksnoj naknadi koja će se, u zavisnosti od toga da li je riječ o domaćinstvima ili privrednim subjektima, kretati od 1,20 do 2,50 KM mjesečno. 

Pojasnio je da bi se prijedlog odluke mogao naći na dnevnom redu jedne od narednih redovnih sjednica Skupštine grada.


"Nije riječ o poskupljenju vode, jer cijena kubika vode ostaje ista. Dakle, ne tražimo dodatno poskupljenje, niti nam treba, samo želimo da vratimo naknadu za mjerno mjesto, a na odbornicima je da li će usvojiti" rekao je Duduković i dodao da će domaćinstva godišnje ovu naknadu plaćati oko 15 KM.

Naglasio je da će, ukoliko gradski parlament usvoji ovaj prijedlog, to biti najmanja naknada za mjerno mjesto u čitavoj Republici Srpskoj.

"Ostala preduzeća koja se bave istom djelatnošću ove naknade naplaćuju i do četiri KM. U Prnjavoru ta naknada iznosi 3,50 KM, dok je u Gradišci bila 2,50, ali je tamošnja Skupština izglasala povećanje na tri KM" kaže Duduković. 

Kako je rekao, zbog toga su odlučili da ne traže više od onoga što su imali prije odluke Ustavnog suda. 

"U Banjaluci ima oko 55.000 mjernih mjesta. Na mjesečnom nivou imali smo prihode od ove naknade u iznosu od oko 100.000 KM, a na godišnjem nivou više od milion KM" istakao je Duduković.

Dodao je da je ovom odlukom Ustavnog suda oštećen samo banjalučki "Vodovod", jer ona nije generalna, nego se odnosi na konkretan slučaj.

"Ostala preduzeća uredno naplaćuju ovu naknadu, a mi smo u nepovoljnijem položaju u odnosu na njih"naglasio je Duduković.

Podsjećamo, mjesečna naknada za mjerno mjesto koju je banjalučki "Vodovod" naplaćivao građanima od 2019. godine, odlukom Ustavnog suda Republike Srpske proglašena je neustavnom u februaru ove godine, te građani koji koriste usluge ovog preduzeća više nisu bili u obavezi da plaćaju ovu naknadu.

Odbornik PDPa u Skupštini grada Milko Grmuša, koji je podnio inicijativu Ustavnom sudu Republike Srpske da bude ukinuta ova naknada, kazao je ranije da je ova naknada nelogična, neustavna i nezakonita.

INVESTICIJE

Predrag Duduković je istakao da je "Vodovod" tokom ove godine imao više od dva miliona KM investicija. 

"Kada je došlo do povećanja troškova i ukidanja naknade za mjerno mjesto, kružile su priče da nećemo moći isplaćivati plate i doprinose, te da ćemo biti u problemu sa, generalno, svim plaćanjima, ali smo sve uspjeli i nismo imali zaostataka"rekao je Duduković. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana