Vodovod ima najredovnije platiše

Danijela Stokanić
Vodovod ima najredovnije platiše

Banjaluka - Većina građana Banjaluke uredno izmiruje račine za komunalne usluge, što potvrđuje podatak da je naplativost dugova prema "Vodovodu" 92 odsto, dok se u "Toplani" taj procenat kreće oko 85 odsto.

Iz preduzeća "Vodovod" ističu da je lani taj procenat iznosio 89 odsto.

- Potrošači iz kategorije široke potrošnje, odnosno zajednice etažnih vlasnika i kućni savjeti, najredovnije izmiruju svoje račune - rekla je portparol "Vodovoda" Branka Ristić.

Iz ovog preduzeća su uputili apel potrošačima da redovno izmiruju račune za utrošenu vodu, jer se jedino na taj način obezbjeđuju sredstva za uredno, kontinuirano i kvalitetno snabdijevanje vodom.

Portparol "Toplane" Žaklina Mijatović istakla je da se ovo preduzeće može pohvaliti stepenom naplate svojih usluga.

- Konstantna naplativost u posljednjih nekoliko godina je 85 odsto, što je dosta visoko za jedno komunalno preduzeća - rekla je Mijatovićeva i dodala da, ukoliko se toplotna energija isporučuje 100 odsto, normalno je da i naplativost bude tolika.

Prema njenim riječima, zaposleni u "Toplani" se trude da svojim potrošačima, koji imaju stara dugovanja, omoguće potpisivanje ugovora o reprogramu, da bi im olakšali isplaćivanje starih dugovanja.

Iz "Elektrokrajine" ističu da na području radne jedinice "Elektrodistribucija" Banjaluka bilježe povećanje nivoa naplate električne energije.

- Samo za devet mjeseci 2014. godine naplata je iznosila 104,5 odsto, koja, pored naplate tekuće potrošnje, uključuje i realizaciju po ranije sklopljenim reprogramima - rekao je portparol "Elektrokrajine" Predrag Klincov.

Jedino u gradskom komunalom preduzeću "Čistoća" ističu da nisu zadovoljni naplatom računa, što se tiče fizičkih lica, jer ona ne iznosi ni 40 odsto.

- Potraživanja od građana se iz dana u dan mijenjaju, ali naplata definitivno ne može biti lošija - rekao je direktor ovog preduzeća Aleksandar Bajić.

Analiza većine potrošačkih udruženja je da su penzioneri najredovnije platiše.

- Kod penzionera se zna - prvo računi, a za život šta ostane. Nemam para za bacanje na tužbe za neplaćene komunalne usluge niti mi to u poznim godinama treba - kazao je penzioner Rade Pejaković.

Potrošač

Ranka Petrović iz naselja Kočićev vijenac je rekla da, čim primi platu, izmiruje račune za struju, vodu, telefon, komunalne usluge.

- Volim da platim sve što me sljeduje onima koji uredno pružaju svoje usluge. Kad se računi nagomilaju, sve je teže izaći iz dugova - kazala je Petrovićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana