Vodovod i Čistoća u minusu 519.282 KM

Vesna Popović
Vodovod i Čistoća u minusu 519.282 KM

Banjaluka - Blagajna gradskih preduzeća "Čistoća" i "Vodovod" u prvih devet mjeseci u minusu je 519.282 KM.

Direktor "Čistoće" Aleksandar Bajić je rekao da je ovo komunalno preduzeće u prvih devet mjeseci poslovalo sa gubitkom od 317.278 KM. Naveo je da su rashodi "Čistoće" bili 7,11 miliona KM, a prihodi 6,79 miliona KM.

- Razlozi za gubitak su manje posla, velika potraživanja, odnosno slaba naplativost naših usluga, a kao posljedica toga su i visoki iznosi taksi za tužbe, te cijena deponovanja smeća na deponiji u Ramićima. Gubitke planiramo da pokrijemo iz unutrašnjih rezervi, a tražićemo i povećanje cijene odvoza smeća, jer ovo nije ekonomska cijena - objasnio je Bajić.

Naglasio je da "Čistoći" pravna lica duguju 2,4 miliona KM, preduzetnici 570.000 KM i fizička lica 2,7 miliona KM.

Iz "Vodovoda" poručuju da ukupan prihod u pomenutom periodu iznosi 12,95 miliona, dok su rashodi iznosili 13,15 miliona KM, čime je ostvaren minus od 202.004 KM.

- Razlozi za iskazani gubitak leže u tome što se susrećemo s problemima ostvarivanja prihoda od prodaje i naplate potraživanja, sa porastom troškova poslovanja, otplatom kredita Svjetske banke te sa neusklađenom cijenom vode - rekli su u "Vodovodu"

Dodali su da su s ciljem prevazilaženja gubitka usvojili program mjera.

- Iako je za prvih devet mjeseci ove godine postignut negativni poslovni rezultat od 202.004 KM, on pokazuje trend pada kada se uporedi sa periodom od prva tri mjeseca ove godine, kada je gubitak iznosio oko milion KM - precizirali su u "Vodovodu" i dodali da očekuju da će do kraja ove godine ostvariti pozitivan rezultat.

Direktor JK preduzeća "Gradsko groblja" Nedeljko Milaković je rekao da su za devet mjeseci ostvarili pozitivni rezultat, ali da ne može da precizira iznos.

- U prvih pola godine poslovali smo pozitivno i sigurno će tako biti i za devet mjeseci. Još nisu gotovi svi obračuni, jer smo imali troškove u vezi sa gradnjom i opremanjem grobnih mjesta - objasnio je Milaković.

Ukupni prihodi ovog preduzeća za šest mjeseci iznosili su 1,07 miliona KM, a rashodi 1,06 miliona KM, čime je ostvareno pozitivno poslovanje u iznosu od 11.721 KM.

Sva tri komunalna preduzeća su 2013. godinu završili sa gubicima. Ukupan gubitak "Vodovoda" iznosio je 1,2 miliona KM, "Čistoće" 2,4 miliona KM i "Gradskog groblja" 144.777 KM.*

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana