Voda stiže u više od 500 domaćinstava Česme

Aleksandar Stojanović
Voda stiže u više od 500 domaćinstava Česme

Banjaluka - Voda za više od 500 domaćinstava u gornjim dijelovima Česme trebala bi da stigne do sljedećeg ljeta, nakon što su juče počeli radovi na izgradnji vodovodnog sistema "Česma-Krčmarice" vrijednog 2,8 miliona KM.

Prema riječima mještana, vodovodna mreža dužine oko 18 kilometara, preporodiće ovo naselje koje godinama muči nedostatak vode.

Predsjednik Savjeta mjesne zajednice Česma Miladin Maličević rekao je da je Česma prosperitetno naselje, u kojem se gradi veliki broj kuća i vikendica, te da će vodovod povećati potražnju za zemljištem.

- Više oko 19 godina se borimo za ovaj projekat. Po završetku projekta vodu će dobiti oko 500 stalno naseljenih domaćinstava, a u našem naselju postoji i veliki broj vikendica. Najčešće potencijalne kupce je odvlačio nedostatak vode, a sada će i taj problem biti riješen i mislim da će će Česma izrasti u moderno, naseljeno mjesto – rekao je Maličević i izrazio veliku zahvalnost Gradskoj upravi što su nakon godina čekanja odlučili da sprovedu za mještane neophodan projekat.

Mještatnin Miloš Krčić, koji živi na najvišoj koti ovog naselja, kaže da su konačno dosanjali dugogodišnji san.

- Ovaj vodovod će preporoditi naselje. Godinama vapimo i sanjamo vodu i sada ćemo je napokon dobiti. Voda je osnovna životna potreba i siguran sam da će mladi sada ostajati na svojim ognjištima – rekao je Krčić.

Gradonačelnik Igor Radojičić koji je prisustvovao početku radova na početku radova na sistemu "Česma tri" rekao je da su ovi radovi dio velikog projekta "Voda jedan" koji se finansira iz sredstava Evropske banke za obnovu i razvoj u ukupnoj vrijednosti oko 7,8 miliona KM.

- Prošle godine izgrađen je rezervoar na četvrtoj visinskoj zoni, što je bio preduslov da počnemo radove i ovdje na sistemu "Česma tri". Biće izgrađena dva velika rezervoara, potisni cjevovodi i pumpe – rekao je Radojičić i dodao da je izvođač radova preduzeće "Hidrokop".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana