Vladajuća većina smjenjuje Balabana

Vesna Popović
Vladajuća većina smjenjuje Balabana

Banjaluka - Budimir Balaban biće smijenjen sa pozicije predsjednika Skupštine grada i to već na idućem zasjedanju gradskog parlamenta, koje bi trebalo da bude 20. jula.

Odlučeno je to juče na sastanku predsjednika gradskih odbora koji čine vladajuću koaliciju Igora Radojičića (SNSD), Nedeljka Čubrilovića (DNS), Radenka Komljenovića (SP), Milana Petkovića (Ujedinjena Srpska) i odbornika iz reda nacionalnih manjina Saše Čudića.

Gradski odbor SNSD-a saopštio je juče da je na sastanku konstatovano da je u proteklom periodu došlo do narušavanja odnosa unutar koalicije, zbog čega je predsjednik Skupštine pozvan da podnese ostavku.

- Pošto se on u međuvremenu nije odazvao na zahtjev vladajuće koalicije, na ovom sastanku je dogovoreno da se pokrene i formalna procedura za njegovu smjenu. Pokretač procedure je koalicija koja je Balabana i izabrala na poziciju predsjednika Skupštine - rečeno je u SNSD-u.

Naveli su da je na osnovu tog dogovora zatraženo da se ovaj prijedlog uvrsti u dnevni red iduće sjednice gradskog parlamenta.

Do zaključenja ovog broja "Glasa Srpske" od predsjednik GO DNS-a Nedeljka Čubrilovića nismo uspjeli dobiti informacije o detaljima sastanka niti koji je status Balabana u toj partiji, jer nije odgovarao na telefonske pozive. Balaban zvanično nije isključen iz DNS-a.

Predsjednik GO SP-a Radenko Komljenović je rekao da je stav te partije da odnose u DNS-u treba da razriješi ta stranka.

- Odbornici SP-a i dalje ostaju dio vladajuće većine koja je definisana koalicionim sporazumom - kazao je Komljenović.

Balaban kaže da ostavku nije podnio jer za to nema razloga.

- Ne vidim kako su narušeni odnosi u koaliciji, jer sam član DNS-a. Novi klub o kojem se govorilo nije osnovan, a sjednice Skupštine proticale su uredno - rekao je Balaban.

Dodao je da ne vidi kako koalicioni dogovor može da bude iznad interesa građana.

- Da postoje neke konkretne zamjerke na moj rad kao predsjednika Skupštine onda bih i razumio ovaj zahtjev. Sve što smo nudili je podrška gradonačelniku u svim dobrim rješenjima i stabilno funkcionisanje Skupštine. DNS i koalicioni partneri me očigledno ne smatraju članom DNS-a, čime se stavljaju iznad stranačkih organa. To je jedan od motiva za osnivanje kluba, koji smo najavljivali. Odluku Skupštine ću poštovati - kazao je Balaban.

Vladajuća koalicija SNSD - SP - DNS - US je nedavno dala ultimatum predsjedniku Skupštine grada Budimiru Balabanu da podnese ostavku ili će biti smijenjen uz obrazloženje da ne uživa povjerenje poslije najava da će formirati klub koji će raditi u interesu građana, a ne stranaka. U novom klubu bi pored Balabana trebalo da budu i njegove stranačke kolege odbornici Nenad Šibarević i Stojan Vukajlović te nezavisni odbornik Milenko Jaćimović.

Smjene

V.d. direktora Zavoda za izgradnju Mile Mitrović razriješen je juče dužnosti. Njega će zamijeniti bivši pomoćnik direktora Poreske uprave RS Velimir Kukobat.

Prema nezvaničnim informacijama, članice vladajuće koalicije su saglasne da u isto vrijeme bude pokrenut postupak za smjenu direktorice Centra za socijalni rad Vere Sladojević. Odbornici će na idućoj sjednici Skupštine raspravljati o posebnom izvještaju o radu centra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana