Vlada zadužila Ministarstvo za organizaciju “Kočićevog zbora”: Šta kaže Stanivuković

GS
Vlada zadužila Ministarstvo za organizaciju “Kočićevog zbora”: Šta kaže Stanivuković

BANjALUKA - Vlada Republike Srpske danas je zadužila Ministarstvo prosvjete i kulture Srpske za organizaciju “Kočićevog zbora”, te imenovala Organizacioni odbor ovogodišnje 59. manifestacije i usvojila informaciju o njenom održavanju.

 U informaciji se navodi da je manifestacija posvećena Petru Kočiću jedna od najznačajnijih u Republici u kontekstu književnosti i kulture, te da je, uvažavajući značaj same manifestacije koja prevazilazi okvire lokalnog, organizaciju ovog događaja potrebno prenijeti na republički nivo, saopšteno je iz Biroa Vlade Srpske za odnose s javnošću.

Organizacioni odbor, kako je navedeno, čine predstavnici Ministarstva prosvjete i kulture, Ministarstva trgovine i turizma Srpske, Kabineta predsjednika Republike, Republičkog protokola, grada Banjaluka, Akademije umjetnosti Univerziteta u Banjaluci, Banskog dvora  -Kulturnog centra, RTRS-a, Muzeja Srpske, Narodne i univerzitetske biblioteke Srpske, Turističke organizacije grada Banjaluka, Udruženja književnika Srpske, Doma zdravlja i Policijske uprave Banjaluka, te Savjeta mjesne zajednice Stričići.

- Kočić  je iznad nas i toliko veliki za Banjluku da će Grad pokazati mudrost, smirenost i tražiti kompromisno rješenje. To je suština i nema smisla da budu dva „Kočićeva zbora” -poručio je gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković komentarišući odluku Vlade koja je stavila van snage Zaključak, kojim se Gradu Banjaluci daje saglasnost da organizuje „Kočićev zbor“.

Ističe da je Vlada Republike Srpske prvo trebalo da razgovara sa Gradom, pa onda da donose odluku, a ne da prvo donese odluku i nakon toga zovu na sastanak.

-Ovdje u Krajini domaćin je svetinja, a domaćina uniziti je najveća uvreda, tako da ova odluka Vlade donesena bez konsultacije sa Gradom nije dobra i nije profesionalna. Od marta radimo na organizaciji „Kočićevog zbora“ i tako radimo četiri godine, od kada sam ja gradonačelnik. I ako je neko imao neke druge namjere, nije sporno samo treba obavijestiti o tome. Ako to radimo uspješno četiri godine, zašto da dalje ne radimo ili zašto to radite nakon pet mjeseci kada smo sve uradili. Ovdje treba smirenje i mudrost, ne brzih reakcija – kazao je gradonačelnik.

Dodao je da je tek danas dobio poziv iz Vlade Republike Srpske da se razgovara i traži kompromisno rješenje.

-Naša mudrost kaže da treba da tražimo kompromisno rješenje. I do sada su predstavnici Vlade učestvovali u našem organizacionom odboru. Kada je riječ o samoj manifestaciji, završili smo 95 odsto, ostalo je još tih pet odsto aktivnosti  na zborištu. Uložili smo 150.000 KM u novo Kočićevo zborište i arenu za bodljavinu bikova, jer smo ranije za iznajmljivanje zemljišta davali dosta novca. To sve ostaje i poslije manifestacije i mogli bi i turisti da posjećuju tokom cijele godine. Takođe, izabrani su nagrađeni, satnice događaja se znaju, ali otvoren sam da čujem sugestije koje ima Vlada. Važno je „Kočićev zbor” bude najbolji – pojasnio je gradonačelnik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana