Vlada donosi nove mjere zbog suše

D. S.
Vlada donosi nove mjere zbog suše

Banjaluka - Vlada RS će za desetak dana ponovo razmatrati mjere koje bi trebalo da budu preduzete na ublažavanju štete koju su poljoprivrednicima u Republici Srpskoj pričinile nepovoljne vremenske prilike.

Ovo su istakli iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS, naglasivši da se, s obzirom na izrazitu sušu u junu i julu, ali i najave novih toplotnih talasa u avgustu i septembru, može govoriti o elementarnoj nepogodi. Iz Ministarstva je saopšteno da će prema procjenama stručnih službi ovogodišnji obim proizvodnje kukuruza, industrijskog i krmnog bilja, voća i povrća biti smanjen za oko 450.000 tona, što je oko 40 odsto.

- Na nekim površinama neće uopšte biti roda, na nekima će rod biti smanjen za 50 odsto, dok će na jednom dijelu površina posljedice biti manje. Negativne posljedice će se osjetiti i u stočarskoj proizvodnji zbog drastičnog umanjenja proizvodnje stočne hrane, mesa i mlijeka, te stočnog fonda, a osim toga, biće smanjena ponuda domaćih proizvoda, što će uticati na rast cijena i povećanje uvoza - naveli su u Ministarstvu, dodajući da se zbog smanjenja obima proizvodnje očekuje i pad ukupnog dohotka.

Voćari iz Srpske uputili su juče Vladi RS i Ministarstvu poljoprivrede zahtjev za proglašenje stanja elementarne nepogode zbog mraza i suše, dok bi to isto danas mogli učiniti i povrtari.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana