Vjerujući u dobrotu učila nas je životnim lekcijama: Đaci se opraštaju od profesorke Dare Jokanović

GS
Vjerujući u dobrotu učila nas je životnim lekcijama: Đaci se opraštaju od profesorke Dare Jokanović

BANjALUKA – Ona je bila više od profesorke i više od razrednice nama, njenim đacima. Toliko skromna, odbacujući materijalno, vjerujući u dobrotu i ljubav učila nas je lekcijama, životnim.

Napisala je ovo na svom „Fejsbuk“ profilu Ana Đurić, nekadašnja učenica Dare Jokanović (84), bivše profesorke srpskog jezika i književnosti u banjalučkoj Gimnaziji, koja je preminula od povreda koje je zadobila u saobraćajnoj nesreći kada ju je udario „audi“ za čijim volanom je bio pijani vozač.

- Toliko je brinula o nama da kad za vrijeme rata nije bilo grijanja nije željela da počnemo čas, a da se ne razgibamo i vježbama zagrijemo tijelo, počev od nogu. Stalno je čitala, pričala, prepričavala sve bitne teme, od higijene, liječenja prirodnim putem, pričala o značaju knjiga, a posebno o knjizi “Put kojim se ređe ide” i uticala na nas da prilikom odrastanja naučimo i razdvojimo bitno od nebitnog – navela je ova bivša učenica.

Dodaje da su se srele ljetos u gradu, i da profesorka Dara opet nije zaboravila da naglasi važne stvari-

-Prvo je pitala mene, za sve njene đake IV 9, rekla mi da knjigu “Azbučnik zdravlja” moramo svi imati, u toj knjizi ona je sažela sve sto smatra da je od značaja i na kraju kao i svaki put kad me vidi pita me koliko djece imam: “Razrednice imam dvoje djece”. Kaže ona meni da moram roditi i treće jer jedno dijete je egoizam, dvoje djece je rivalstvo, troje djece je drugarstvo. Znam da ste u raju, u Boga ste najiskrenije vjerovali! Hvala Vam za sve – napisala je Đurićeva.

Dara Jokanović decenijama je bila profesorka banjalučke Gimnazije, a  đaci su je upamtili po neobičnoj ljubavi prema pravopisnim i gramatičkim pravilima, ali i po izuzetnoj vitalnosti koja je nije napuštala ni u devetoj deceniji života.

Svi njeni učenici su znali razliku između "radi" i "zbog", ali ističu da ih je profesorka Dara više od svega naučila da vole život i ljude. 

Dara Jokanović biće sahranjena sutra, 3.novembra  u 14 časova na Rebrovačkom groblju u Banjaluci.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana