Višković: Na raspolaganju ćemo imati kulturni centar

Srna
Foto: Srna

BANjALUKA- Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković izjavio je danas u Banjaluci da će rekonstruisana kuća Milanovića biti značajan kulturni centar na raspolaganju Srpskoj i gradu.

Višković je naveo da je riječ o objektu koji će biti na usluzi građanima, turistima i radnicima iz oblasti kulture, imajući u vidu da će sadržavati biblioteku, salone za umjetnike, kreativne radionice...

"Ovaj objekat je preživio ono što mnogi nisu - bombardovanje u Drugom svjetskom ratu, razorni zemljotres iz 1969. godine, što dokazuje kvalitet gradnje iz 1893. godine", rekao je Višković novinarima nakon obilaska kuće Milanovića.

On je napomenuo da je u ovoj kući rođen srpski političar i profesor Nikola Koljević, koji je svojim radom i uticajem dao doprinos u stvaranju Republike Srpske.

Višković je dodao da se rekonstrukcija odvija planiranom dinamikom, za šta će biti utrošeno 4,5 miliona KM.

"Vlada Srpske izdvojila je 2,5 miliona KM, ostatak grad Banjaluka", naveo je Višković.

Direktor Republičkog zavoda za zaštitu kulturno-istorijskog i prirodnog nasljeđa Jasna Milešević rekla je da ovaj zavod vrši konzervatorski nadzor nad rekonstrukcijom, te je pohvalila investitore i izvođače radova.

Gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković rekao je da je kuća Milanovića poslije više od 100 godina dočekala obnovu, a grad izgradnju kulturnog centra.

"Drago mi je da u tome imamo podršku Vlade. Ovo je objekat koji može da parira Banskom dvoru i biće žarište kulture", istakao je Stanivuković.

On je naveo da objekat ima više od 1.200 metara kvadratnih, a da je rok za završetak rekonstrukcije maj sljedeće godine.

Istoričar Zoran Pejašinović rekao je da ova kuća ima kulturnu dimenziju kroz istoriju, te da mu je drago što će ponovo postati novo kulturno žarište koje će okupljati građane i turiste.

Pripremni radovi na obnovi kuće Milanovića, najstarijeg objekta u centru grada, počeli su u februaru.

Kuća Milanovića jedna je od prvih kuća koje su sagrađene u današnjoj Ulici bana Milosavljevića, a sagradio ju je Savo Milanović davne 1893. godine. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana