Višegodišnja želja “Mozaika prijateljstva” blizu realizacije: Pokreću preradu tekstila i uzgoj povrća

Aleksandra Todorović
Višegodišnja želja “Mozaika prijateljstva” blizu realizacije: Pokreću preradu tekstila i uzgoj povrća

BANjALUKA - Udruženje “Mozaik prijateljstva” je kupovinom imanja i kuće u Ramićima postavilo kamen temeljac za pokretanje prvog socijalnog preduzeća, u kojem će zaposliti korisnike sa psihičkim poteškoćama da bi se u prirodnom okruženju i kroz rad izgrađivali kao ličnosti.

Potvrdio je ovo za “Glas Srpske” predsjednik “Mozaika” Miroslav Subašić i istakao da je napravljen prvi korak ka realizaciji višegodišnje želje da ova humanitarna organizacija ima svoj proizvodni pogon.

- To će biti u podrumu kuće koju smo kupili. Naša priča “Hljeb od tekstila” je zaživjela i došli smo na ideju da odjeću koju ne podijelimo narodu recikliramo. Korisnici našeg obroka ljubavi će stvarati rukotvorine od tekstila i na taj način višak materijala neće završavati na smeću ili u prirodi, nego će biti kvalitetno iskorišćen. Oni će izrađivati krpe, torbe, podmetače za stolice i slične stvari - pojasnio je Subašić.

Dodao je da im je treba magacin, za čiju izgradnju će biti potrebna pomoć humanih ljudi, u kojem bi mogli odlagati proizvedeni materijal.

Pojasnio je da na zemljištu koje ovih dana marljivo uređuju bageri i kamioni do kraja godine planiraju da postave plastenike za uzgoj povrća, koje bi koristili za pripremanje obroka u njihovoj javnoj kuhinji “Obrok ljubavi”.

- Uređujemo zemlju da bismo postavili dva plastenika od 500 kvadrata, na kojem bi šest naših korisnika sadilo povrće. Uz znanje i vještine iz naše bašte će izlaziti zdravi proizvodi neophodni da prehranimo sva gladna usta - kazao je Subašić.

Dodao je da im je idući korak plasiranje proizvoda na tržište, što bi im predstavljao dodatni izvor prihoda.

- Iako je ovaj korak još na volonterskoj osnovi, mi imamo velike planove. Za kompletnu realizaciju potrebne su nam donacije i pomoć ljudi velikog srca, koji su 20 godina uz nas i bez kojih izgradnja socijalnog preduzeća ne bi bila moguća. Toliko godina živimo od donacija, a sve više je onih kojima je potrebna naša pomoć da bi prebrodili okrutnu svakodnevicu - zaključio je Subašić.

Starački dom

“Mozaik prijateljstva” je prije nekoliko godina kupio 17,5 dunuma zemlje u blizini Slatine, na kojoj će, kada budu stvoreni uslovi za to, niknuti starački dom za socijalno najugroženije.

 - U domu će biti dnevni centri, prenoćište za beskućnike i još mnogo sadržaja. Cijena će biti simboličnih 400 KM, povoljnija u odnosu na ostale domove u gradu. Mladi arhitekti su već napravili oko 20 idejnih projekata, koji će ovih dana biti predstavljeni u prostorijama “Mozaika prijateljstva” - rekao je Subašić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana