Višečlanim porodicama i mladim bračnim parovima dati besplatne placevi

Srna
Višečlanim porodicama i mladim bračnim parovima dati besplatne placevi

BANjALUKA - Gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković predao je danas Narodnoj skupštini Republike Srpske inicijativu za izmjenu Zakona o stvarnim pravima, kojom bi bilo omogućeno da porodice sa četvoro i više djece, mladi bračni parovi i porodice poginulih boraca dobiju besplatne placeve za gradnju stambenog objekta.

Stanivuković je rekao novinarima da Banjaluka ima dosta višečlanih porodica kojima, nažalost, nije riješeno stambeno pitanje, te je ovo jedinstvena prilika da se to uradi.

On je naveo da Banjaluka već ima spremnih hiljadu placeva koje može dati, a riječ je o zemljištu u prigradskim naseljima na lokacijama gdje je planskim dokumentima predviđena gradnja kuća.

"Za te kuće ćemo da pravimo potrebnu infrastrukturu i daćemo besplatne priključke, a oni koji budu htjeli dobiće i besplatan projekat za tipsku kuću", rekao je Stanivuković.

On je pozvao sve narodne poslanike i rukovodstvo Narodne skupštine Republike Srpske da ova životna tema ide u proceduru po hitnom postupku.

"Imamo i zaključak Skupštine grada da ova inicijativa ide ne samo od mene kao gradonačelnika nego i od odbornika. Jedini smo u regionu koji su uspjeli da usvojimo politike podrške vrijedne desetine miliona KM, na šta sam ponosan", istakao je Stanivuković.

On je naglasio da je riječ o znatnim uštedama koje porodice imaju na osnovu mjera grada, a koje iznose i više od 50.000 KM.

Predsjednik Udruženja porodica sa četvoro i više djece "Četiri plus" Banjaluka Jovan Radovanović rekao je novinarima da je ova inicijativa veliki iskorak za višečlane porodice.

"Uradili smo bazu podataka i na terenu obišli brojne porodice i tom prilikom utvrdili da mnoge od njih nemaju adekvatne uslove za život, ali sa ovom inicijativom i besplatnim građevinskim dozvolama učinjen je veliki korak naprijed", rekao je Radovanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana