Više para za plate u gradskoj administraciji, a manje za ulaganja

Sanja Amidžić
Više para za plate u gradskoj administraciji, a manje za ulaganja

Banjaluka - Izdaci za plate zaposlenih u gradskoj administraciji od 2007. do 2015. godine stalno su rasli, dok su sredstva za investicije i održavanje opadala.

To tvrdi Centar za istraživanje i studije GEA.  Prema podacima ove agencije, 2007. godine iz budžeta, koji je tada iznosio 144 miliona maraka, za plate je izdvojeno 24 miliona, dok je u 2015. godini sa budžetom od 120,8 miliona za lična primanja planirano 36,8 miliona maraka.

- Prema sprovedenom istraživanju, izdaci za plate zaposlenih u gradskoj administraciji u posljednjih osam godina porasli su skoro duplo, sa 16,6 na 30,9 odsto - navodi se u izvještaju.

Dodaju da su u istom periodu sredstva koja su namijenjena za izgradnju puteva, vodovoda, kanalizacije i druge infrastrukture umanjena za 45 miliona maraka, što, kako naglašavaju, ovaj budžet čini više administrativnim, a manje razvojnim.

- Podaci pokazuju da takav budžet nije u skladu sa Strategijom razvoja grada od 2007. do 2015. godine, čiji je glavni strateški cilj "održivi razvoj i veća efikasnost u upravljanju resursima" - stoji u izvještaju.

Navedeno je da je, prema podacima iz 2013. godine, u Gradskoj upravi zaposleno oko 744 radnika, dok je u  drugim institucijama i ustanovama, čiji zaposleni primaju platu iz budžeta grada, zaposleno oko 580 ljudi, što su ukupno 1.324 lica koja primaju platu iz budžeta grada.

- Na 1.000 stanovnika u najvećem gradu Srpske dolazi oko 6,6 zaposlenih u lokalnoj administraciji, što ovaj grad ne stavlja u zavidnu poziciju - rečeno je u izvještaju.

Agencija GEA još ističe da gradske vlasti moraju temeljno preispitati organizacionu politiku svojih budžetskih korisnika te pristupiti prilagođavanju budžetske strukture grada njegovim razvojnim potrebama.

CIDEA

Podatke o broju zaposlenih za pojedine budžetske korisnike nije moguće pronaći ni u godišnjem izvještaju institucija.

- Jedna od tih institucija je Gradska razvojna agencija, gdje u izvještaju o radu za 2013. godinu nismo našli taj podatak - navodi se u izvještaju Centra GEA. Dodaju da je, prema njihovom proračunu, u Gradskoj razvojnoj agenciji zaposleno oko 35 radnika

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana