Video-nadzorom protiv divljih deponija

Jasmina Salopek
Video-nadzorom protiv divljih deponija

BANjALUKA - Bacanje smeća na mjesta koja za to nisu predviđena i stvaranje divljih deponija sve su izraženiji problem na području grada pogotovo u ljetnim mjesecima. Zbog toga su iz Gradske uprave najavili da će se protiv ove pojave boriti čak i video-nadzorom.

Problem nelegalnog odlaganja otpada mnogo je izraženiji u većini gradskih naselja još od prošle godine, kada su iz Gradske uprave uveli novi sistem odvoženja smeća "od vrata do vrata" i uklonili brojne kontejnere. Većina Banjalučana smatra da ih je potrebno vratiti na stara mjesta ili čak postaviti  još više u odnosu na sadašnje stanje.

Mještani Priječana žale se da su im umjesto kontejnera ostale divlje deponije. Branko B. iz ovog naselja kazao je da se ljeti skupljaju psi, pacovi i ptice koji raznose smeće.

- Od smrada se ne može živjeti - kaže Branko B, čija se kuća nalazi u blizini mjesta gdje se odlaže smeće.

Mještanin Motika Siniša K. rekao je za "Glas Srpske" da su problemi počeli nakon što su uklonjeni kontejneri.

- Nisam jednom sreo ljude iz komšiluka kako, nakon što komunalci odvezu smeće, iznese kesu i ostave je na mjesto koje nije predviđeno kao odlagalište otpada. Namjerno to rade pa čak i po nekoliko puta dnevno, a znaju, dobili su obavještenje kad se smeće odvozi - kazao je on.

Dodao je da zbog mini-deponija ima više pasa lutalica i drugih životinja koje raznose smeće po naselju.

- Preko noći oko smeća se, vjerovatno zbog mirisa otpadaka, skupljaju razne životinje. U nekoliko navrata vidio sam i glodare - kaže naš sagovornik.

Problema ima i u drugim dijelovima grada. U naseljima u kojima se grade nove stambene zgrade, kao što su Obilićevo i Centar, stanovnici kažu da su kontejneri svakodnevno prenatrpani, zbog čega je otpad često razbacan okolo. Mirjana Lakić iz Obilićeva rekla je da su u blizini njene kuće nikle tri nove zgrade i da sad ima tri-četiri puta više smeća nego ranije.

- Imamo u blizini jedan kontejner koji je stalno nakrcan otpadom. Ako znaju izdati dozvole za gradnju, nek onda i povećaju broj kontejnera - kaže ona.

Iz Odjeljenja za inspekcijske poslove i komunalnu policiju rekli su za "Glas Srpske" da svakodnevno kontrolišu stanje u vezi sa odlaganjem otpada u svim naseljima, u toku redovnih kontrola, ali i po prijavama sugrađana.

- U proteklom periodu došlo je do izmještanja kontejnera sa glavnih gradskih saobraćajnica tek nekoliko metara dalje, na drugu lokaciju, o čemu su svi sugrađani obaviješteni na vrijeme. Međutim, neodgovorni pojedinci nastavili su da bacaju smeće gdje su navikli i tako narušavaju izgled grada - rekli su iz ovog odjeljenja.

Kako kažu, česta je pojava da nesavjesni pojedinci odlažu otpad, najčešće pored kontejnera ili na mjesta gdje su  nekada bili kontejneri i tako stvaraju divlje deponije.

- U namjeri da se spriječe ove negativne pojave, u narednom periodu biće postavljeni video-nadzori na lokacijama na kojima se često pojavljuju divlje deponije - dodali su iz odjeljenja.

Prekršajni nalozi

Iz Odjeljenja za inspekcijske poslove i komunalnu policiju rekli su da su komunalni policajci zbog nepropisnog odlaganja u 2022. izdali sedam, a u 2023. devet prekršajnih naloga.

- Odluka o komunalnom redu propisuje prekršajne sankcije novčane kazne za nepropisno odlaganje otpada. Za fizičko lice u rasponu od 100 do 1.000 KM, za pravno lice od 500 do 7.000 KM, za odgovorno lice u pravnom subjektu od 200 do 1.800 KM te za preduzetnika u rasponu od 200 do 1.000 KM - naveli su iz odjeljenja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana