Veterinari na terenu vakcinišu pse

I. P.
Veterinari na terenu vakcinišu pse

Banjaluka - Veterinarske službe počele su na terenu, u mnogim dijelovima grada, da vakcinišu pse protiv bjesnila.

- Vakcinacija je zakonom obavezna, a ambulante su dobile nadležnost nad određenim terenom, odnosno mjesnim zajednicama ili određenim punktovima. Vlasnik koji propusti sadašnje mogućnosti vakcinisanja može dovesti svog ljubimca pojedinačno u ambulantu ili bilo koju veterinarsku organizaciju. Psa treba vakcinisati jer to zakon nalaže, a i zbog zdravlja ljudi - rekao je veterinar Slaven Grbić.

Svi psi stariji od tri mjeseca moraju biti vakcinisani. Pas koji tokom godine dostigne starost od tri mjeseca mora biti vakcinisan u roku od 14 dana, a pas koji je nabavljen, a nije vakcinisan, u roku od 14 dana od dana nabavke.

- Vakcinacija se vrši jednom godišnje, a lovački psi bi trebalo da se rade dva puta godišnje, s tim da ako neko ima vakcinu koja je važeća, ne mora sada, ali mora u roku važenja da vakciniše pojedinačno psa - kazao je Grbić.

U Odjeljenju za inspekcijske poslove kažu da djeluju po prijavi.

- Nakon dobijanja podataka, veterinarski inspektor zapisnički nalaže vlasniku psa da se psi vakcinišu - rekli su u Odjeljenju za inspekcijske poslove i dodali da je u prošloj godini izvršeno 16 takvih kontrola i nakon intervencije inspektora vlasnici su vakcinisali svoje pse.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana