Večeri kulture čuvaju sjećanja na Kočića

Nevena Reljić
Večeri kulture čuvaju sjećanja na Kočića

BANjALUKA - Ovogodišnji “Kočićev zbor”, 55. po redu, biće održan od 24. do 29. avgusta u izmijenjenom formatu zbog aktuelne epidemiološke situacije i biće obilježen nizom manjih kulturnih događaja, kojima će biti evocirano sjećanje na najvećeg književnika sa ovih prostora.

Manifestacija će početi u ponedjeljak, 24. avgusta, u 20 časova, kada će u parku “Petar Kočić” biti otvorena izložba “Kočić i njegova porodica u fotografijama” autora Zorana Pejašinovića.

Dan kasnije, u utorak, 25. avgusta, takođe u parku “Petar Kočić” od 20 časova biće organizovano “Veče besjedništva” na kojem će besjediti studenti iz Banjaluke, Bijeljine i Istočnog Sarajeva, dok je za 26. avgust u Muzeju Republike Srpske, sa početkom u 19.30 časova, planirano otvaranje izložbe kolekcije nakita “Tragovi” autorke Sanje Bajić. Iste večeri, u 20 časova, u parku “Petar Kočić” biće održano “Veče satire”, u organizaciji Udruženja književnika Republike Srpske.

Za 27. avgust u 20 časova u parku “Petar Kočić” planirano je “Veče drame”.

Prema utvrđenom programu, 28. avgusta biće položeni vijenci na spomenik poginulim borcima Odbrambeno-otadžbinskog rata u Kočićevim rodnim Stričićima, potom u 11 časova planirano je otvaranje uređene rodne kuće na tribunovom ognjištu. Istog dana u parku “Petar Kočić” u 20 časova biće uručena nagrada “Zmijanjče”, koja je ove godine pripala učenici Osnovne škole “Georgi Stojkov Rakovski” Jani Brkić.

U subotu, 29. avgusta, gradonačelnik Igor Radojičić svečano će uručiti “Kočićevu nagradu” književniku Nenadu Grujičiću, a istog dana u 20 časova u Banskom dvoru biće otvorena izložba sa prošlogodišnje likovne kolonije.

Usljed aktuelnih ograničenja javnih okupljanja ove godine će izostati tradicionalno narodno zborovanje u Stričićima i bodljavina bikova za nagradu “Jablan”.

Sačuvana ruža

Izložba “Kočić i njegova porodica u fotografijama”, autora Zorana Pejašinovića, prikazuje narodnog tribuna, njegovu suprugu Milku, njihovu djecu i unučad, od početaka pa sve do smrti piščeve udovice 1966. godine.

- Javnost će imati priliku da na 14 velikih panoa vidi svih sedam Kočićevih fotografija, a prvi put i neke fotografije njegove porodice, među kojima su i tri fotografije Kočićevog sina Slobodana. Lajtmotiv izložbe je ruža koju je Petar poklonio Milki pri prvom susretu 1899. godine. Tu ružu je Milka više 60 godina čuvala u spomenaru i s njom se fotografisala pred kraj života - istakao je Pejašinović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana