Najavljen protest zbog izmjene Regulacionog plana

K.Š.
Foto: BanjalučkePriče.net

BANjALUKA – Potestno okupljanje građana zbog izmjene dijela Regulacionog plana u naselju Centar-Aleja održaće se večeras sa početkom u 19.30 časova, na lokaciji trgić kod MF banke, preko puta SD „Borik“, istakli su iz Neformalnog udruženja građana/stanara Centar-Aleja.

- Podsjećamo da se spornim izmjenama RP „Centar-Aleja“ brišu osnovna škola za koju je ranije urađen projekat i čija gradnja je predviđena višim aktom Prostornim planom, te Nacrtom Urbanističkog plana – naveli su iz udruženja.

Kako ističu, predviđenim izmjenama ovog RP, koji je predložen u dnevnom redu planirane sjednice Skupštine Grada Banja Luka za 14. avgust i objekat vrtića se znatno smanjuje.

- Gradska administracija nije uvažila nijednu primjedbu stanara naselja u kojem živi oko 2.500 ljudi, a mahom su to mlađi bračni parovi sa djecom – rekli su oni.

Kako kažu, osim što je planirana izmjena RP nezakonita i neustavna, za šta imaju argumente, ne postoji javni interes za gradnju još oko 250 stambenih jedinica u naselju čija gradnja se privodi kraju, a u kojem ne postoje humani uslovi za život, poput igrališta, vrtića i parka.

- Sve to je predviđeno postojećim Regulacionim planom, zbog čega od odbornika Skupštine Grada Banja Luka očekujemo da neće podržati interes pojedinaca i da će razumno biti na strani građana koji ih direktno biraju na izborima – pojasnili su iz udruženja.

Inače, naselje Centar-Aleja se nalazi u sklopu Mjesne zajednice "Borik 2".

Iz udruženja napominju da nisu slučajno izabrali vrijeme skupa na „Međunarodni dan Mladih“ jer se ova bitka tiče najviše njih i njihove budućnosti u ovom gradu.

Skreću pažnju i da su se pojavili plakati sa pozivom na nerede, pogrešnim vremenom održavanja skupa, a uz to i potpisom političke stranke.

- Molim vas da obavijestite javnost da ovo nije naš plakat, niti je ovo naš poziv, a ni poruka. Lako je naslutiti o čemu se ovdje radi – pojasnili su iz udruženja i dodali kako ovaj skup nema veze sa politikom niti bilo kojom strankom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana