Veće subvencije traže hiljade roditelja

Jasmina Salopek
Veće subvencije traže hiljade roditelja

BANjALUKA - Roditelji djece koja pohađaju banjalučke privatne vrtiće juče su u Gradskoj upravi predali peticiju sa 2.500 potpisa, tražeći da budu izjednačene subvencije za djecu u svim predškolskim ustanovama.

Inicijativa je na društvenim mrežama okupila preko dvije hilja roditelja, a uslijedila je nakon rasta cijena u privatnim vrtićima. Pokretač inicijative Dijana Seizović rekla je da su subvencije roditeljima čija djeca idu u privatne vrtiće trenutno 60 KM, ali da i one nisu isplaćene unazad tri mjeseca.

- U javnim predškolskim ustanovama subvencije su oko 300 KM, što je šest puta više nego za privatne - rekla je Seizovićeva.

Ona je naglasili da se ograđuju od bilo koje političke partije.

- Idemo kao neformalna grupa roditelja i očekujemo da naš zahtjev stave na listu prioriteta, te da bude riješeno u toku ove sedmice - pojasnila je Seizovićeva.

Jedan od koordinatora grupe roditelja djece koja idu u privatne predškolske ustanove Branko Crnogorac rekao je za “Glas Srpske” da je peticija u stvari otvoreno pismo kako bi sebi olakšali proceduru, a predali su liste na kojima je više od 2.500 potpisa roditelja.

- Podnijeli smo inicijativu na oba protokola, tačnije kod gradonačelnika Draška Stanivukovića i na protokol predsjednika Skupštine grada Ljube Ninkovića, jer u pismu tražimo sastanak sa njima da bi se što prije došlo do rješenja - rekao je Crnogorac.

Dodao je da žele da se njihov problem nađe na sjednici, a zahtijevaće da budu isplaćene i zaostale subvencije.

- Trebalo bi prvo da riješe dug koji nije predmet rebalansa za 2023. Ovo je politički bezobrazluk i očekujemo da nam dug isplate u cjelosti, jer su to redovna sredstva koja je neko potrošio za nešto drugo - naveo je Crnogorac.

Gradonačelnik Draško Stanivuković rekao je da je isplata zaostalih subvencija roditeljima jedino moguća uz rebalans.

- Imaćemo sastanak sa predstavnicima privatnih vritića i da uskladimo da se ne mogu povećavati cijene usluga uvijek kada se poveća cijena subvencija - rekao je on.

Dodao je da će biti potrebno da se napravi ugovor da oni ne mogu povećavati cijene ukoliko za tim nema prijeke potrebe, tačnije, ako je opravdano povećanje.

- Ideja nam je da subvencije sa 60 KM dignemo na 100 KM, što je veliki postotak, po svakom djetetu. Sve ozbiljno analiziramo, a poruka roditeljima je da ne možemo dati ono čega nemamo, ali daćemo onoliko koliko imamo. Niko nas ni na šta ne treba pozivati, sami po sebi smo odgovorni - pojasnio je Stanivuković.

Ninković

Ljubo Ninković je rekao za “Glas” da će podržati roditelje, ali i da je njihova inicijativa u potpunosti opravdana.

- Gradonačelnik i Gradska uprava u svom mandatu nisu izgradili nijedan javni vrtić, potpuno je prirodno da, u smislu kapaciteta postojećih vrtića, roditelji traže prostor u privatnim vrtićima - rekao je Ninković.

Prema njegovim riječima, podržaće da se iznos subvencija privatnih i javnih vrtića izjednači sve dok ne nikne neki novi javni vrtić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana