Veća podrška za deficitarna zanimanja

Jelena Tanacković
Veća podrška za deficitarna zanimanja

BANjALUKA - Grad je juče raspisao konkurs za dodjelu stipendija učenicima srednjih škola, koje su ove godine uvećane, te će za ove namjene iz budžeta biti izdvojeno 1,8 miliona KM.

Konkurs je otvoren za prijave do 1. oktobra, a srednjoškolci će stipendiju moći ostvariti prema socijalnom statusu, za uspjeh u školi i za deficitarna zanimanja.

Kako su napomenuli iz Gradske uprave, visina stipendije u školskoj 2022/23. godini za uspjeh u školi i prema socijalnom statusu iznosi 100 KM, a za deficitarna zanimanja 170 KM.

- Deficitarna zanimanja u narednoj školskoj godini za učenike srednjih škola su: iz oblasti geodezija i građevinarstvo, kamenorezač-keramičar te izvršilac radova na saobraćajnicama, iz oblasti poljoprivreda i prerada hrane, mesar te konobar iz oblasti ugostiteljstvo i turizam - precizirali su iz Gradske uprave.

Prijave na konkurs sa dokumentacijom dostavljaju se Odjeljenju za društvene djelatnosti putem prijemne kancelarije Gradske uprave (kancelarija 16).

- Što se tiče minule školske godine, sve obaveze prema gradskim stipendistima su u potpunosti izmirene nakon što su prošlog mjeseca izmirena deveta i deseta rata stipendija - kazali su iz Gradske uprave.

Direktor Građevinske škole Ljuban Bajić rekao je za “Glas Srpske” da se svake godine putem prezentacija u školama govori o deficitarnim zanimanjima i potrebama tržišta rada.

- Osim stipendija koje obezbjeđuje grad Banjaluka i Vlada Republike Srpske stipendira deficitarna zanimanja, a učenici mogu da se opredijele za željeno zanimanje. Deficitarna zanimanja su veoma tražena na tržištu rada, pa tako đaci za vrijeme školovanja mogu da steknu znanje i praksu i da vrlo brzo otvore samostalnu zanatsku radnju i stanu na svoje noge - kazao je Bajić, koji je i predsjednik Aktiva direktora srednjih škola banjalučke regije.

On ističe da je interesovanje za deficitarna zanimanja kod učenika nešto veće ove, u odnosu na prošlu školsku godinu.

- Prošle godine deficitarna zanimanja u Građevinskoj školi upisalo je samo 14 đaka. U ovoj školskoj godini imamo šest učenika koji uče za keramičara i kamenoresca, dok je smjer monter suve gradnje, moler i fasader upisalo svega 12 učenika - kazao je Bajić.

Obrasci

Obrasci za podnošenje zahtjeva za stipendiju zainteresovani mogu preuzeti ispred prijemne kancelarije u Gradskoj upravi (pretinac broj 64), a nalaze se i na ovoj internet stranici. Sve informacije o javnom konkursu zainteresovani mogu dobiti putem zvanične internet stranice grada, www.banjaluka.rs.ba , a za dodatna pojašnjenja i na telefon 051/244-496.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana