Vatrogasna brigada u Banjaluci dobila novo vozilo

Vesna Popović
Vatrogasna brigada u Banjaluci dobila novo vozilo

Banjaluka - Vatrogasna brigada dobila je juče novo vozilo za spasavanje sa visina i gašenje požara čija ga oprema kao što su ljestve od 39 metara čine prvim ove vrste i karakteristika u BiH.

Ključeve ovog vozila u čiju nabavku je grad uložio 1,17 miliona KM juče je vatrogascima predao gradonačelnik Igor Radojičić.

- Ovo je najsavremenije vatrogasno vozilo sa ljestvama kojim će naši vatrogasci u slučaju potrebe biti spremni da spasavaju ljude i sa nebodera. Značaj civilne i protivpožarne zaštite je naročito aktuelizovan nakon poplava iz 2014. godine kada se vidjelo koliko je potrebno raditi preventivno i koje sektore treba ojačati. Od tada grad je ulagao u novu opremu i kadrove - kazao je Radojičić.

Istakao je da će u narednom periodu nabavljati mašine za potrebe civilne zaštite i to one koje čiste kanale i  vodotoke.

- To će nam biti prioritet - kazao je Radojičić.

Šef Odsjeka za poslove civilne zaštite i profesionalne teritorijalne vatrogasne jedinice Mladen Ćućun naglasio je da vatrogasci u BiH nemaju vozilo ovakve vrste.

-  Za njegovu kupovinu izdvojeno 1,17 miliona KM. Vrijednost ove nabavke najbolje pokazuje činjenica da u narednih deset do 15 godina neće biti potrebe za nabavkom sličnog vozila.  Riječ je o kamionu za tehničke intervencije koji ima ljestve od 39 metara, za spasavanje sa visina i gašenje požara - rekao je Ćućun.

 Značaj

Komandir voda Ostoja Vuković kazao je da je vatrogasna brigada do sada imala slično vozilo ali sa ljestvama koje dozvoljavaju spasavanje do desetog sprata.

- Sada ćemo moći da pokrijemo sve visoke objekte kada je riječ o gašenju požara i spasavanje ljudi - kazao je Vuković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana