Vatrogasci čekaju nova zaštitna odijela

Vesna Popović
Vatrogasci čekaju nova zaštitna odijela

Banjaluka - Civilna zaštita uskoro bi trebalo da dobije novu opremu vrijednu 1,5 miliona KM, a riječ je o vatrogasnim i drugim zaštitnim sredstvima.

Potvrdio je to šef Odsjeka za poslove civilne zaštite i profesionalne teritorijalne vatrogasne jedinice Željko Katić. Prema njegovim riječima, iz budžeta grada za ove namjene u 2015. godini planirano je 1,8 miliona KM.

- U toku je tender za kupovinu zaštitnih vatrogasnih odijela za prilaz vatri, vozila, dva kompleta razvalnog alata, prevoznih i muljnih pumpi te teretnog vatrogasnog kombija - naveo je Katić.

Dodao je da je u ovu sumu uključena i kupovina osam električnih sirena za uzbunjivanje, opreme za spasavanje na vodi i za rad vatrogasne jedinice.

- Osim toga, biće kupljena vatrogasna cisterna kapaciteta od 4.000 do 5.000 litara vode, prenosne i mobilne radio-stanice te dva čamca sa motorima i opremom - kazao je Katić.

Prema njegovim riječima, od početka godine za nabavku opreme potrošeno je 128.000 KM.

- Kupljene su naprtnjače za gašenje požara, uređaj za telemetriju korisnika izolacionih aparata, oprema za rad sa opasnim materijama te uređaj za punjenje vreća sa pijeskom - istakao je Katić.

Podsjetio je da su u svim mjesnim zajednicama formirane jedinice Civilne zaštite opšte namjene.

- Obuku je prošlo 600 pripadnika ovih jedinica, a oko 220 se nije odazvalo, ali imali su opravdane razloge. Oni će ovu obuku proći iduće godine - rekao je Katić.

Objasnio je da su tokom obuke članovi upoznati sa ulogom i značajem jedinica Civilne zaštite.

- Predočena su im njihova prava i obaveze te vrste opasnosti koje ugrožavaju živote ljudi, materijalna dobra i životnu okolinu. Isto tako, upoznati su sa sredstvima, opremom i postupcima lokalizacije i gašenja požara - rekao je Katić.

Predsjednik Savjeta mjesne zajednice Obilićevo jedan Obrenko Slavnić je rekao da je kao član ove jedinice prošao obuku.

- U toku obuke članovi jedinice iz naše mjesne zajednice su bili raspoređeni u nekoliko grupa, a uglavnom je bilo riječi o teorijskoj obuci. Nadam se da to nije sve s obzirom na odgovornost koju bi trebalo da preuzmu u hitnim situacijama - rekao je Slavnić i dodao da im je rečeno da bi uskoro trebalo da dobiju i određenu opremu.

Gradonačelnik Slobodan Gavranović je nakon prošlogodišnjih poplava donio odluku o formiranju jedinica i timova Civilne zaštite grada Banjaluka. Tom prilikom je objasnio da su poplave pokazale da je broj pripadnika Civilne zaštite nedovoljan u slučaju elementarnih nepogoda i katastrofa.

Jedinice

U odluci o formiranju jedinica i timova Civilne zaštite grada, između ostalog, piše:

- Zavisno od veličine mjesne zajednice i stepena ugroženosti od elementarne nepogode i druge nesreće, jedinice Civilne zaštite opšte namjene u svim mjesnim zajednicama imaće od 12 do 24 pripadnika. Članovi su muškarci od 18 do 55 godina starosti, te žene od 18 do 50 godina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana