Vatrogasac prodajući vodu uzeo 364.000 KM

Sanja Amidžić
Vatrogasac prodajući vodu uzeo 364.000 KM

Banjaluka - Bivši starješina Vatrogasne jedinice Banjaluka Živko Vuković (64) u petak je prijavljen banjalučkom tužilaštvu zbog sumnje da je stanovnicima koji su imali problema sa snabdijevanjem vodom nezakonito prodavao cisterne vode čime je oštetio budžet grada za oko 364.000 maraka.

Osim Vukovića, policija je tužilaštvu prijavila i bivšeg šefa Odsjeka za poslove Civilne zaštite i profesionalne teritorijalne vatrogasne jedinice Željka Katića (63) zbog sumnje da je propustio dužnost nadzora i kontrole nad radom starješine pomenute vatrogasne jedinice.

U Centru javne bezbjednosti Banjaluka, navodeći inicijale, rekli su da policija Ž. V. tereti za zloupotrebu službenog položaja i ovlašćenja, te falsifikovanje ili uništavanje poslovnih i trgovačkih knjiga ili isprava.

- On je od 2003. do 2015. godine iskoristio svoj položaj i bez odobrenja nadležnog odsjeka prodavao vodu građanima i drugim pravnim licima. U namjeri prikrivanja nezakonitih radnji on je uništavao finansijsku dokumentaciju o uplati vode, a prodajom je sebi pribavio imovinsku korist od 363.800 maraka - kazali su u banjalučkoj policiji. Dodali su da šefa pomenutog odsjeka Ž. K. terete za nesavjestan rad u službi.

Prema nezvaničnim informacijama, građani su za dobijanje cisterne vode uplaćivali od 50 do 250 maraka, zavisno od zapremine.

Dobijali su ovjerene uplatnice, ali osoba koja je radila na šalteru dobijeni novac nije odmah predavala. Ona ga je držala kod sebe, a kada bi se nakupila određena suma, novac bi bio predat direktno Vukoviću, dok se pretpostavlja da uplatnice nisu prikazivane u knjigama.

Gradonačelnik Igor Radojičić u petak je rekao da jedno od osumnjičenih lica više ne radi u Gradskoj upravi jer je penzionisano, dok je Vuković na dugotrajnom bolovanju.

Istakao je da je na čelo Odsjeka za poslove Civilne zaštite imenovan novi šef, dok se na čelu Vatrogasne jedinice takođe nalazi drugo lice.

- Očekujem od nadležnih da urade svoj posao i utvrde da li je neko nešto uradio, te da se u skladu s tim i postupa. U sudskom postupku će biti utvrđeno da li je oštećen budžet i u kom obimu - dodao je Radojičić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana