Vaspitačima plate veće za 50 KM: Skupština grada Banjaluka usvojila odluku o realokaciji sredstava

Miloš Vasiljević
Foto: Grad Banjaluka

BANjALUKA - Odbornici gradskog parlamenta usvojili su odluku o realokaciji sredstava, kojom su obezbijeđen novac za povećanje plata zaposlenim u Centru za predškolsko vaspitanje i obrazovanje.

Ova odluka došla je nakon generalnog štrajka u prošli četvrtak. Realokacijom sredstava dogovoreno povećanje od 50 KM, koliko su štrajkači i tražili.

Direktorica Centra Jelena Kurtinović naglasila je da je je prosječna plata 910 KM, što je ispod republičkog prosjeka.

Gradonačelnik Draško Stanivuković kazao je ovo prvi put da su odbornici raspravljali o stanju u vrtićima.

- Pojednici u Sindikatu htjeli su da obmanu sve radnike Centra i idu u štrajk, iako se nisu bili stvorili uslovi za to. Nije vrijeme za štrajkove, jer nam treba mir - rekao je Stanivuković. Dodao je da se pokazalo da je štrajk bio preuranjen.

- Trebalo je da raspravljamo o nacrtu budžeta, da odbornici daju prijedloge, da ih saslušamo i uvrstimo u rebalans. Ipak, skupštinska većina sada želi da usvojimo rebalans budžeta 29. decembra i da imam dva dana da potrošim novac iz rebalansa, da rasporedim 30 miliona KM, a znate da to nije moguće - kazao je Stanivuković.

Predsjednik Skupštine grada Mladen Ilić kazao je kako svi odbornici mogu da budu zadovoljni kako je proteklo skupštinsko zasjedanje.

- Regulacioni plan koji se tiče prostora oko bivšeg kina "Kozara" ne može se usvojiti preko noći, to je dokument koji u Skupštinu grada dolazi minimalno dva puta -  rekao je Ilić.

Odbornic su raspravljali i o stanju u "Depotu", a tehnički direktor tog preduzeća Milenko Jaćimović optužio je grad da su im prodali zemljište koje više ne pripada gradu.

- Postoji projekat za novu deponiju, kao i novac, ali se ne može graditi sanitarna kaseta, jer je zemljište upisano na "Čistoću". Kupili smo zemljište od grada tako da smo u obavezi da tužimo grad. Prodali ste nam zemlju koja nije bila vaša. Nikom ovo nije u interesu, ali molimo da ovaj čvor raspetljamo - istakao je Jaćimović.

Odbornik SNSD-a Marinko Umičević kazao je da treba razmisliti da deponija bude izmještena izvan Banjaluke.

Gradski parlament usvojio je i odluku o izmjeni dijela Regulacionog plana dijela centralnog područja grada, kao i informaciju o zaduženjima Grada i datim garancijama na dan 30. jun 2022. godine.

"Zeleno svjetlo" dobilo je i više prijedloga odluka o produženju zakupa za nekoliko poslovnih subjekata, kao i informacije o prošlogodišnjem poslovanju Centra za socijalni rad, Gradskog groblja, Zavoda za izgradnju,  kao i izvještaj o radu Centra za razvoj poljoprivrede i sela.

Smanjen dug

Gradski menadžer Bojan Kresojević kazao je da Skupština grada nije detaljno raspravljala o stepenu zaduženosti grada.

- Na dnevnom redu je bila tačka o stanju zaduženosti na dan 30. jun 2022. godine kada je dug grada iznosio 111,4 miliona KM. Od početka mandata smanjili smo dug za 24 miliona KM, a do danas do 26-27 miliona - rekao je Kresojević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana