Vaskrsenje hrama nakon osam decenija

Srna
Vaskrsenje hrama nakon osam decenija

BANjALUKA - Njegovo preosveštenstvo episkop Sava marčanski poručio je danas u banjalučkom naselju Paprikovac na osveštanju Hrama Svetog velikomučenika Georgija da su hramovi nešto najljepše i centar u koji se sakupljaju ljudska mudrost i vještina, a da je vrlina suština hrišćanskog života.

-Georgije je bio pobjedonosac u duhovnom smislu i zadobio je vječnost, a hram je posvećen njemu. U naselju je postojao hram koji je okupljao naš narod, a ruka bezbožnička ga je porušila prije više od 80 godina. Sada taj hram vaskrsava i sada je taj hram obnovljen nakon toliko godina i u njemu se okupljaju vjernici - istakao je episkop Sava.

Episkop marčanski naglasio je da je Crkva zajednica iz koje je potekla ideja obnove hrama.

-Ta zajednica je ukrasila objekat da bismo se njemu u miru molili - poručio je episkop marčanski Sava.

Željka Cvijanović istakla je da je velika čast za njenu porodicu da kumuju Hramu i izrazila zadovoljstvo što se ovdje, na ovom mjestu, nakon više od 80 godina, ponovo našla crkva.

-Presrećni smo što se ovdje, nakon više od 80 godina, ponovo našla crkva, ukrašena i lijepa, na ovom mjestu gdje se okupljaju majke sa malom djecom, na mjestu koje predstavlja centar naših aktivnosti u ovom naselju - poručila je Cvijanovićeva.

Paroh paprikovački jerej Slobodan Marin podsjetio je da je hram srušen 1941. godine, kada je utihnuo duhovni život Banjaluke, i istakao da je obnovom ponovo podignut hram koji zaslužuje naselje Paprikovac.

On je rekao da će hram krasiti Banjaluku i parohiju, a biće sabiralište svih vjernika.

-Ta radost koja se uselila u naša srca i sav trud je imao smisla, jer se imamo gdje okupljati - istakao je Marin.

Dodik je rekao da su crkve i hramovi neuništivi, kao i da je u proteklih 20 godina u Eparhiji banjalučkoj podignuto više od 300 hramova.

-Bila mi je čast i zadovoljstvo da zajedno sa vladikom i našim sveštenstvom gotovo u svemu učestvujemo kao predstavnici Vlade i lično kako bismo na taj način Crkvu približili narodu, dajući mu priliku da se moli u hramovima - rekao je Dodik novinarima u banjalučkom naselju Paprikovac, gdje je prisutvovao Svetoj arhijerejskoj liturgiji povodom osveštanja hrama Svetog velikomučenika Georgija.

On je podsjetio da je ovaj hram srušen prije 80 godina, a da se sada narod ponovo ima gdje okupljati.

-Narod se uvijek vazdigne, tako se diže i crkva i to je simbolična poveznica - poručio je predsjednik Srpske.

Dodik je čestitao svim ljudima koji su dali doprinos obnovi hrama, istakavši da se srpski narod tako okuplja i drži zajedno.

Liturgiju je služio Njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit banjalučki Jefrem, uz sasluženje velikog broja episkopa i sveštenstva Srpske pravoslavne crkve.

Hram Svetog velikomučenika Georgija srušile su ustaše 1941. godine, a 2013. godine je počela njegova obnova.

U Hramu se nalazi i čudotvorna ikona Presvete Bogorodice Brzopomoćnice iz Svete Gore.

Na Svetoj Gori, u manastiru Dohijar, nalazi se prototip ove ikone koji je prema crkvenom predanju naslikan u 10. vijeku, za života osnivača te svetinje, prepodobnog Neofita.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana