Vanredna sjednica jedini spas

Jasmina Salopek
Vanredna sjednica jedini spas

BANjALUKA - Drugi dan protesta ispred Gradske uprave okupio je desetine roditelja i staratelja djece koji su ogorčeni jer im kasne isplate, a još nema odgovora kada će dobiti svoj novac.

Među roditelje je opet izašao gradonačelnik Draško Stanivuković, kao i odbornici Skupštine grada Smiljana Moravac Babić, Saša Lazić i Krsto Golijanin, iako su bili pozvani svi odbornici.

Roditelji su pitali šta se do sada čekalo te dodali da se ne slažu sa tim da se rebalans budžeta za prethodnu usvaja u ovoj godini. Stanivuković se poslije verbalnih napada pravdao time da nema pravo realokacije te da se zbog neodržavanja sjednice Skupštine ne mogu riješiti bitne stvari.

Nezadovoljni i izrevoltirani roditelji gradonačelniku su uputili teške riječi. Nazvali su ga lopovom, kazavši mu da je “pokrao čitav budžet da bi radio kružne raskrsnice i tokove”.

Jedna majka upitala je Stanivukovića zašto nisu odobrili Centru za socijalni rad pet miliona KM, već milion manje, na šta je on odgovorio da su u budžetu imali manje prihode nego što je bilo potrebno i planirano. Nekoliko njih gradonačelnika je nazvalo “Grinčom koji je ukrao Božić” djeci i roditeljima. Stanivuković je od roditelja tražio da protiv njega podnesu krivičnu prijavu, da tužilaštvo obavi svoje i da, kada on ode u zatvor, oni preuzmu njegovu funkciju i riješe problem.

Sa druge strane, tvrdi predsjednik Skupštine grada Ljubo Ninković, Stanivuković je više od 350.000 KM potrošio na samo 16 radnika, a što je utvrdila budžetska inspekcija i za šta je podnio krivičnu prijavu.

- Pare je trošio na svoje miljenike, elitni odred. Takođe radnicima po ugovoru o djelu, njih 116, da je davao samo po 1.500 KM za godinu dana, to je dva i po miliona. Potrošio je pare koje pripadaju poljoprivrednim proizvođačima i korisnicima tuđe njege i pomoći - rekao je Ninković i dodao da je 230.000 KM Stanivuković dao za putovanja na koja je vodio fotografe, ali i subvencije svojoj tetki da otvori frizerski salon.

- Zbog toga je radnicima Gradske uprave ugrožena 12 plata - dodao je on.

Roditelji su insistirali na sastanku sa Ninkovićem, da bi čuli njegove prijedloge, ali i šta on misli o čitavoj situaciji i koje rješenje nudi. Kako su rekli, Ninković je predložio da oni Stanivukoviću upute zahtjev za održavanje hitne vanredne sjednice na kojoj će se naći samo jedna tačka, a to je isplata zaostalih sredstava grada prema Centru za socijalni rad.

Jedina mogućnost za isplate plata i drugih davanja je donošenje rebalansa budžeta grada Banjaluka. Poslovnik kaže da je predsjednik Skupštine grada dužan da zakaže sjednicu.

Stanivuković se osvrnuo i na obraćanje Ninkovića ocijenivši da je iznio “niz kleveta i prijetnji na račun gradonačelnika i njegovih saradnika te netačnih informacija”.

- Mnogo laži je izneseno. Taj čovjek nespreman drži pres-konferencije. Mi smo imali jednokratne ugovore o djelu kada je riječ o “Kočićevom zboru” i ostalim aktivnostima - objasnio je Stanivuković odgovarajući Ninkoviću te je dodao da će dostaviti izvod sa računa.

Teme i dileme

Ljubo Ninković je rekao da želi da razjasni “nekoliko tema i dilema koje su Stanivuković i gradski menadžer Bojan Kresojević i neki odbornici PDP-a gurnuli u javnost”.

- Dobio sam zahtjev za sjednicu gdje žele da bude riješeno pitanje 12. plate radnika Gradske uprave. Stanivuković je taj novac potrošio na nešto drugo, za šta će krivično odgovarati - istakao je Ninković.

Prema njegovim riječima, tri i po miliona potrošena su mimo budžeta.

- Od ta tri i po miliona moglo je biti dato Domu zdravlja, Centru za socijalni rad, mogle su da budu date subvencije poljoprivrednicima - kaže Ninković.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana