Vandali uništili ukras Gradskog mosta

I. Pilipović, V. Popović
Vandali uništili ukras Gradskog mosta

Banjaluka - Vandali su u noći između nedjelje i ponedjeljka uništili sve žardinijere, njihovu konstrukciju i cvijeće, koje su ukrašavale most Patre, a koje je postavio Rotari klub Banjaluka "Glorija".

- Umjesto da vidimo prekrasno cvijeće koje nam uljepšava grad i pogled na tvrđavu Kastel ili splav, imamo prizor pokidanih i obrušenih žardinijera koje žalosno vise sa mosta - rekli su u ovom rotari klubu.

Dodaju da su postavljanjem cvijeća na Gradski most, pored samog uljepšavanja grada, željeli da približe Banjaluku evropskim gradovima, za šta su od Gradske uprave dobili posebno priznanje za doprinos uređenju javnih površina.

- Neki  građani ne umiju prepoznati naš doprinos i nerijetko se dešavalo da čupaju cvijeće, presađuju u sopstvene domove, ali najstrašnije je što vandali u toku noći potpuno unište i počupaju konstrukciju i žardinijere - kažu u "Gloriji".

Ističu da ne postoji način da se opravda i objasni ovakvo ponašanje pojedinih građana.

- Šteta je 1.200 maraka, a na teren je izašla i policija, koja je obavila uviđaj. Mi smo ovih dana planirali da sklonimo žardinijere kako bismo ih zaštitili od zime. Na proljeće ćemo opet postaviti nove - rekli su u "Gloriji".

U policiji kažu da su izašli na teren i izvršili uviđaj.

- Čeka se prijedlog vlasnika za krivično gonjenje, a tužba bi se odnosila na oštećenje tuđe stvari - rekli su u Centru javne bezbjednosti Banjaluka i dodali da nije utvrđeno ko je uništio žardinijere.

U Gradskoj upravi su potvrdili da je i komunalna policija izašla na teren.

- Nažalost, ovo nije usamljeni slučaj uništavanja gradske imovine - rekli su u Gradskoj upravi.

Građani su ogorčeni ovim djelom vandala.

- Ne znam kako nekom može to da smeta. Često možemo vidjeti uništena dječija igrališta, korpe za smeće, a na meti su bile i klupe na šetalištu prema Banj brdu - rekao je stanovnik naselja Centar Milan Radić.

Uništavanje

Žardinijere na Gradskom mostu Rotari klub "Banjaluka Glorija" prvi put je postavio 2014. godine,  a ovo nije prvi slučaj uništavanja cvijeća. Na meti vandala žardinijere i cvijeće bili su i prošle godine, poslije samo deset dana od postavljanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana