Vandali prepilali sprave na banjalučkom igralištu

Katarina Šaponja
Vandali prepilali sprave na banjalučkom igralištu

BANjALUKA - Uništavanje gradske imovine u Banjaluci je sve češća pojava, a ovaj put na meti vandala su se našle sprave na Sokolskom igralištu.

Kako navode iz Gradske uprave, nesavjesni pojedinac ili više njih prepilali su sprave na ovom igralištu te je pričinjena veća materijalna šteta.

Iz Odjeljenja za komunalne poslove saopštavaju kako će nadležni odmah pristupiti sanaciji sprava na pomenutom igralištu, a ovaj slučaj vandalskog ponašanja biće prijavljen Policijskoj upravi Banjaluka.

Grad Banjaluka najoštrije osuđuje nesavjesne pojedince te sugrađane još jednom mole da čuvaju zajedničku imovinu.

- Zajedničkim čuvanjem imovine svi mališani, sportisti i rekreativci imaće bezbjedna mjesta za igru. Apelujemo da se sva igrališta i javni prostori predviđeni za okupljanje i igru čuvaju - istakli su iz Gradske uprave.

Podsjećamo, samo prije nekoliko dana i gradski menadžer Bojan Kresojević se oglasio putem društvenih mreža u vezi sa ovom temom.

- Nažalost, ne prođe nijedna sedmica bez oštećenja gradske imovine. Nakon presijecanja vodovodne cijevi, neobičnog oštećenja koša na Sokolskom igralištu, imamo i oštećenje igrališta na Kočićevom vijencu - naveo je Kresojević.

Postavio je pitanje da li je ovo slučajnost ili ima veze sa blizinom izbora.

- Ovom prilikujem apelujem na sve građane da čuvamo gradsku imovinu. Prelijepa igrališta, plaže i parkovi biće trajni samo ako ih svi zajedno budemo čuvali - rekao je on.

Banjalučanka Jelena I. istakla je kako joj ovakvi pojedinci i njihove namjere nikako nisu jasni.

- Imam dvoje djece i od malih nogu ih učim kako treba da čuvaju i svoju i tuđu imovinu. Kada se igraju na igralištu, obavezno im naglasim da čuvaju sprave, ali i da pokupe smeće za sobom i bace u najbližu kantu - pojasnila je Jelena.

Kako kaže, djeca jedni od drugih usvajaju primjer dobrog ponašanja kao što je čuvanje i održavanje gradske imovine, a to je mali korak za njih, ali veliki za Banjaluku.

Kazne

Kako bi se u što većoj mjeri spriječilo ovakvo djelovanje nesavjesnih pojedinaca, prošle godine su pooštrene kazne za vandalizam i uništavanje gradske imovine.

- Umjesto dosadašnjih 100 KM, koliko je iznosila kazna za ispisivanje grafita, kazna za ovaj prekršaj iznosiće od 1.000 do 3.000 KM, dok će za uništavanje gradske imovine i komunalne opreme kazne biti od 2.000 do 3.000 KM - najavili su tada iz Gradske uprave.

Prema ranijim riječima gradonačelnika Draška Stanivukovića, napokon će Banjaluka dobiti odgovarajuće sankcije za sve one koji se nesavjesno ophode prema imovini grada i svih građana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana