Užinu za drugare peku sa ljubavlju

Nevena Reljić
Užinu za drugare peku sa ljubavlju

BANjALUKA - Marljivi đaci iz pekarskog smjera u Poljoprivrednoj školi svakodnevno se smjenjuju u pripremi i posluživanju obroka svojim drugarima iz višečlanih ili socijalno ugroženih porodica. Kažu da ih je na ovaj korak motivisala želja da svakom drugaru obezbijede užinu.

Direktor Poljoprivredne škole Bojan Bakal rekao je za “Glas Srpske” da, zahvaljujući ovoj inicijativi, 15 učenika dobija besplatan obrok u ovoj školi.

- Naša pedagoška služba je napravila spisak od 15 đaka koji svakodnevno imaju besplatan obrok. Iako školska kantina trenutno ne radi, pekarska radionica je u funkciji, tako da obrok ne izostaje - kazao je Bakal.

Dodao je da đaci svih smjerova ove škole, koji su socijalno ugroženi ili su iz višečlanih porodica, imaju pravo na besplatan obrok.

- Naši učenici-pekari hranu proizvode na časovima praktične nastave. Profesor praktične nastave vodi računa o tome kad je koji učenik u smjeni, kako niko ne bi ostao bez obroka - izjavio je Bakal.

Naglasio je da učenici iz pekarskog smjera prave raznovrsnu hranu na praksi.

- Ovi đaci prave pice, bureke, sendviče i razna peciva. Ovakvu praksu njegujemo već dvije godine - istakao je Bakal.

On je naglasio da učenici i profesori u ovoj školi tokom godine sprovode različite humanitarne akcije.

- Jedna od humanitarnih akcija koju sprovodimo jeste “Jedan slatkiš - jedno dijete”, zatim pravimo paketiće za djecu iz višečlanih porodica - rekao je Bakal.

Pojasnio je da pomoć siromašnijim učenicima nije u novcu već se trude da obezbijede što više hrane, ali i brašna, ulja, šećera i ostalih potrepština za porodice svojih đaka.

Sanacija Poljoprivredne škole u punom je jeku, a nakon što radovi budu okončani, ova obrazovna ustanova zasijaće u novom ruhu, kao i kabineti praktične nastave u kojima đaci svakodnevno prave razne proizvode.

- Učenici, osim što će biti u toplijim i renoviranim učionicama i kabinetima, dobiće nove računare i projektore. Dio novca biće uložen u opremu za radionice praktične nastave - kazao je Bakal.

Profesor

Profesor praktične nastave za prehrambene tehničare Nemanja Jelić istakao je da je nova oprema od velikog značaja za profesore i učenike ove škole.

- Svake godine dobijamo neku novu opremu koja je vrlo značajna za đake jer se na praktičnoj nastavi uče pogonskoj higijeni, te stiču osnovne radne navike i rutinu - naglasio je Jelić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana