Uz vruć kesten slađa šetnja

Danijela Stokanić
Uz vruć kesten slađa šetnja

Banjaluka - Od šetnje gradom i našim lijepim alejama jedući vruć kesten nema ništa slađe! Čim osjetim miris pečenog kestena i čujem kako odzvanja dok ga prodavac prosijava kroz veliko rešeto, znam da je jesen.

Tako priča stanovnik Nove varoši Boban Anđelić (74) i napominje da ga sama pomisao na kesten i aleje asocira na dane mladosti i, po njemu, neka srećnija vremena.

- Banjaluka je čuvena po svom divljem kestenu, ali ovaj pitomi je znao da zagrije i ruke i dušu u prohladne jesenje dane. Šetalo se s curom, a iz papirnate vrećice vadilo i jelo vruće kestenje. Onako garavih ruku, a bogami i usta, sve je bilo slatko. A nije bilo ni skupo. Danas je to za nas penzionere luksuz - priča Anđelić.   

Bračni par Karakaš iz Motika godinama peče i prodaje kesten. Peć su postavili blizu OŠ "Georgi Stojkov Rakovski" u Novoj varoši, gdje su im đaci najčešće mušterije.

- Najdraži kupci su nam djeca, koja čim završe sa nastavom dotrče kod nas. Predlažu nam da dođemo ujutro i za vrijeme velikog odmora pečemo kesten. Neki od njih donesu 50 feninga i traže 200 grama pečenog kestena ili pitaju koliko mogu dobiti za 20 feninga - rekla je Karakaš.

Dodaje da im kiša ne kvari posao.

- Kilogram pečenog kestena prodajem za 12 maraka. Djeca najčešće kupuju 100 grama. Za pripremanje kestena zadužen je suprug, a ja za vaganje i prodaju - ispričala je Mira Karakaš.

Prodavac kestena u centru, koji nije htio da mu ime objavimo, ističe da je kod njega kilogram kestena 15 maraka.

- Kako dani odmiču, tako će i cijena padati. Kesten nabavljam u Motikama, a ranijih godina se dešavalo da po ovu poslasticu odem i u Kostajnicu u Republici Srpskoj ili istoimeno mjesto u Hrvatskoj koje je čuveno po kestenu - rekao je prodavac, hvaleći se da kupci dolaze sa svih strana.

I dok smo razgovarali s njima, po svoju kesicu kestena došli su turisti iz Slovenije.

- Oboje volimo pečeni kesten. Iako ga u posljednje vrijeme u jesen pripremaju i prodaju i u drugim, takoreći, evropskim gradovima, prvi put ovu poslasticu sam probao u Banjaluci one večeri kada sam zaprosio svoju suprugu. Od tada je kesten simbol naše ljubavi - rekao je Matej Novak uz osmijeh, dok je nudio suprugu Brankicu vrućim, tek pečenim kestenom.

Lokacije

Pečeni kesten u gradu na Vrbasu može da se kupi na 13 lokacija, koje je Gradska uprava dodijelila na osnovu javnog oglasa.

>Bulevar vojvode Živojina Mišića

>Gundulićeva ulica

>Ulica Majke Jugovića

>Ugao C. Lazara i S. Zlopogleđe

>Ulica Dragiše Vasića

>Ulica Kralja Petra Drugog Karađorđevića

>Ulica Skendera Kulenovića

>Ugao ulica Kralja Petra Prvog Karađorđevića i Patre

>Ulica Teodora Kolokotronisa

> Ugao ulica Jug Bogdana i Cerske

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana