Uz besplatan plac lakše do krova nad glavom

Miloš Vasiljević
Uz besplatan plac lakše do krova nad glavom

BANjALUKA - Gradonačelnik Draško Stanivuković najavio je inicijativu prema kojoj će porodice sa četvoro i više djece sa područja grada dobiti besplatne placeve za gradnju kuća, ukoliko nemaju riješeno stambeno pitanje.

Kako je rekao, predložiće Skupštini grada zaključak o pokretanju inicijative za izmjenu Zakona o stvarnim pravima.

- Cilj je stambeno zbrinjavanje porodica sa četvoro i više djece. Predložićemo ovu inicijativu Skupštini grada, jer to je naš posao, a njihov je da odluče da li će i dalje nastaviti sa blokadom dobrih odluka - poručio je Stanivuković.

U Gradskoj upravi kažu da im se već duže vrijeme obraćaju višečlane porodice sa zahtjevima za trajno rješavanje stambenih pitanja.

- Osim mogućnosti dodjele jednokratne novčane pomoći za poboljšanje uslova stanovanja porodica sa četvoro i više djece, koju grad dodjeljuje višečlanim porodicama, koje već imaju u vlasništvu stambenu jedinicu ili zemljište na kojem se nalazi stambena jedinica, ne postoji način za trajno rješenje stambenih pitanja ovih porodica, koje nemaju u vlasništvu stambenu jedinicu ili zemljište na kojem se nalazi stambena jedinica, jer važeće odredbe Zakona o stvarnim pravima ne predviđaju mogućnost raspolaganja zemljištem u vlasništvu grada, bez naknade, u svrhu izgradnje stambenih objekata porodicama sa četvoro i više djece - pojasnili su iz grada.

Pitanje krova nad glavom gorući je problem mnogih višečlanih porodica, kaže za “Glas Srpske” predsjednik Udruženja porodica sa četvoro i više djece Jovan Radovanović.

- To je dobar prijedlog. Vjerujem da ovo neće ostati samo mrtvo slovo na papiru te da će svakodnevicu porodicama sa četvoro i više djece učiniti lakšim. Bila bi velika stvar da dobiju plac, da imaju gdje da sagrade dom. Puno je onih koji su podstanari i koji bi da konačno riješe stambeno pitanje - rekao je Radovanović.

Sabina Draganović živi u podstanarskoj kući u Srpskim toplicama sa četvoro djece. Kako je kazala za “Glas Srpske” nedavno je ostala i bez muža koji je preminuo pa bi njenoj porodici plac dobro došao da konačno riješe stambeno pitanje.

 - Svaka pomoć dobro bi nam došla, a naročito besplatan plac, jer želim da moja djeca ne budu podstanari. Nadamo se iskreno da će doći do realizacije ove ideje, a mislim da je manje važno u kojem dijelu grada bi placevi bili dodijeljeni - kazala je Draganovićeva.

Stub društva

Predsjednik Udruženja porodica sa četvoro i više djece Jovan Radovanović kazao je da porodica mora biti na prvom mjestu.

- Porodica je stub svakog društva i mora ponovo postati prioritet - rekao je Radovanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana