Uvedene redukcije u Ljubačevu, Krminama i Aginom Selu

Jana Kezić
Uvedene redukcije u Ljubačevu, Krminama i Aginom Selu

BANjALUKA - Velika potrošnja vode usljed izuzetno visoke temperature vazduha zadala je velike probleme u snabdijevanju vodom te su iz banjalučkog “Vodovoda” najavili uvođenje redukcija na pojedinim dijelovima teritorije koju pokrivaju.

Iz ovog preduzeća poručili su da je prva redukcija počela u utorak, kada su u 22 časa zatvoreni cjevovodi prema Krminama i Aginom Selu, kako bi određena količina vode bila preusmjerena prema Ljubačevu, Javoranima i Memićima. Najavili su da će u narednom periodu, u ovim naseljima biti redukcije vode svako drugo veče s početkom u 22 časa.

- Redukcija će trajati danas do 12 časova. Donja Kola i Rekavice su kritična područja, ali rezervoar za sada izdržava - kazali su u “Vodovodu”.

Iz “Vodovoda” apeluju da stanovnici vodu troše savjesno i racionalno za osnovne potrebe, a nikako za zalivanje bašta, zelenih površina, punjenje bazena, pranje automobila i slično.

- Na taj način biće omogućeno svim potrošačima da imaju dovoljno vode za piće, kao i očuvanje sistema za snabdijevanje vodom - rekli su u ovom preduzeću.

Član Savjeta MZ Ljubačevo Radenko Vujasin kazao je za “Glas Srpske” da mještani ovog naselja već dva mjeseca nemaju redovno snabdijevanje vodom.

- U “Vodovodu” su najavili redukciju. Smatramo da je potrebno uvesti da se to redovno prati i da se pumpe kontrolišu. Nije sporna ni redukcija, ali ne može neko imati stalno vodu, a neko nikako - rekao je Vujasin.

Naglasio je da se dešavalo u protekla dva mjeseca da voda dođe tek u 23 časa kada ljudi obično spavaju, a kada ustanu vode opet nema.

- Mještani su ogorčeni. Samo žele da imaju redovno vodu koju uredno plaćaju, a nemaju je ljeti kada je najpotrebnija - rekao je Vujasin.

Dodao je da u Ljubačevu postoje mnogi objekti kojima prekidi u snabdijevanju vodom otežavaju poslovanje.

- Imamo etno-selo Ljubačke doline koje godišnje posjeti oko 60.000 ljudi, zatim firma “Drvorez” koja ima 70 zaposlenih, kuće koje se izdaju, a svi oni su blokirani kada nema vode - rekao je Vujasin.

Šef Odjeljenja za seoski vodovod u “Vodovodu” Srđan Konjević potvrdio je za “Glas Srpske” da su se nedavno čuli sa predstavnicima MZ Ljubačevo, čiji su mještani imali problem sa vodom i odmah su reagovali.

- To se desilo proteklog vikenda jer je došlo do povećane  potrošnje i odmah smo reagovali. U narednom periodu svaka dva dana zatvaraćemo cjevovode za Krmine i Agino Selo, kako bi Ljubačevo dobilo vodu - rekao je Konjević.

Konjević kaže kako nema informaciju da mještani Ljubačeva nemaju uredno snabdijevanje vodom dva mjeseca.

Stričići

Predsjednik Savjeta MZ Rade Božić potvrdio je da bez vode povremeno ostaju i mještani Stričića.

- Isporuke su obično redovne, ali ima nekoliko zaselaka koji imaju probleme sa isporukom pa nekada vodu imaju, a nekada ne - rekao je Božić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana