Utvrditi činjenice u slučaju objekta u Grčkoj ulici

Srna
Utvrditi činjenice u slučaju objekta u Grčkoj ulici

Banjaluka - Direktor Republičke uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove Miloš Komljenović ovlastio je tri pravnika sa dugogodišnjim iskustvom da izvrše uvid u cjelokupan spis predmeta koji se odnose na objekat u Grčkoj ulici broj četiri u Banjaluci.

Ovlašteni pravnici zaduženi su da, nakon što izvrše uvid u predmetni spis, direktoru Uprave i nadležnim pomoćnicima dostave informaciju sa nalazom i mišljenjem u vezi sa vođenjem postupka po zahtjevu preduzeća "Naš dom " iz Banjaluke.

"Rok za dostavljanje infomacije je pet dana, o čemu će javnost biti obaviještena", saopšteno je iz Republičke uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove povodom informacija koje su se pojavile u medijima u vezi sa objektom u centru Banjaluke u koji je smještena Javna ustanova "Radnički univerzitet".

U Republičkoj upravi za geodetske i imovinsko-pravne poslove Srni je rečeno da je u upravnim postupcima po zahtjevu preduzeća "Naš dom" za pretvaranje prava korištenja u pravo svojine nad zemljištem u Grčkoj ulici učestvovao posredstvom Pravobranilaštva Republike Srpske - sjedište zamjenika Banjaluka.

U Upravi kažu da su, po zahtjevu grada za vanredno preispitivanje presude banjalučkog Okružnog suda, spis predmeta dostavili Vrhovnom sudu, a da o tome još nije odlučeno.

U Gradskoj upravi Banjaluke Srni je rečeno da su preduzeli sve neophodne pravne radnje da bi zaštitili pravo vlasništva nad objektom u Grčkoj ulici broj četiri koji je, kako navode, u vlasništvu grada Banjaluke, a ne preduzeća "Naš dom".

Prema njihovim navodima, vlasništvo grada Banjaluke utvrdio je, između ostalog, i Vrhovni sud Republike Srpske koji je još 2006. godine, nakon privatizacije ovog preduzeća, obavezao "Naš dom" da ovaj objekat preda gradu Banjaluka, a da "Naš dom" i dalje pokušava da se predstavi kao vlasnik objekta.

Iz Gradske uprave dodaju da je ovaj objekat u katastru upisan kao "školska zgrada - spomenik kulture", a da, prema Zakonu o privatizaciji državnog kapitala, predmet privatizacije ne mogu biti objekti od opšteg kulturnog i istorijskog značaja koji su preduzećima, pa tako i "Našem domu", dati na korištenje, a ne u vlasništvo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana