Utočište i toplu riječ pruže svima

GS
Utočište i toplu riječ pruže svima

BANjALUKA - Hladno vrijeme sa sobom donosi određene poteškoće, a to na svojoj koži najviše osjete oni koji nemaju krov nad glavom pa su primorani da utočište potraže u Prihvatnoj stanici za odrasla i stara lica u okviru Gerontološkog centra.

Prema riječima direktora ove ustanove Vinka Lolića, kapacitet je devet ležajeva, ali se uvijek nađe krevet više ukoliko se javi potreba za osobe koje život nije mazio.

- Trenutno tri korisnika borave u prihvatnoj stanici, ali kada dođe zima i hladnije vrijeme sigurno će ih biti više. Ako je popunjen kapacitet mi ljude koji dođu smještamo u prostor sa našim stalnim korisnicima, jer nećemo nikoga ostaviti na cjedilu - pojasnio je Lolić.

Beskućnici, ističe on, dobiju isti tretman i usluge kao i njihovi korisnici.
- Budu nahranjeni, medicinski zbrinuti, ošišani i okupani. Ipak su to ljudi, bez obzira da li su trajno smješteni ili su tek došli, isto se prema njima ophodimo - kazao je Lolić.

On navodi da ne prođe ni mjesec, a da neko ne boravi u prihvatnoj stanici.
- To samo govori da je projekat koji smo pokrenuli sa JU Centar za socijalni rad Banjaluka u potpunosti opravdao očekivanja - rekao je on i dodao da ga sprovode od 2005. godine.

Lolić ističe da hitna pomoć, policija ili Centar za socijalni rad kada uoče nekoga na ulici odmah to prijavljuju njima. Takođe, ističe da prihvatilišta nisu ograničena samo na državljane BiH.

- Dešava se da to budu i državljani Srbije, Hrvatske ili neke druge zemlje. Onda centar identifikuje osobu, stupa u kontakt za njihovim centrom te ih vraća u matičnu državu - pojasnio je Lolić i dodao da to, ipak, najčešće budu Banjalučani.

Kako kaže, njihova prihvatna stanica je za starija lica, ali dešava se i da im dođu mlađe osobe.

- Ne možemo mlade ostaviti na ulici samo zato što po svojoj starosnoj dobi ne zadovoljavaju neke kriterijume. Naravno, da i takve osobe prihvatamo i pružamo im svu neophodnu pomoć. Poslije reaguje Centar za socijalni rad, utvrđuje identitet da li osoba ima porodicu ili ne i na koji način dalje da se brinemo o njoj - naveo je on.

STANARI

Vinko Lolić ističe da su inflacija i sva dešavanja u svijetu dovela do toga da mnoge porodice osiromaše, finansijski propadnu te ostanu bez krova nad glavom. 
- Nažalost, trend dolazaka ne opada godinama i zaista postoji mnogo beskućnika na teritoriji grada i šire, kojima je potrebna pomoć lokalne zajednice i države - zaključio je Lolić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana