Utočiše gdje dječije traume nestaju

Jasmina Perišić
Utočiše gdje dječije traume nestaju

Banjaluka - U Dnevnom centru za djecu u okviru Udruženja građana "Nova generacija" svakodnevno boravi petnaestak mališana, koji su uglavnom žrtve nasilja u porodici, ali i alkoholizma, loše materijalne situacije i razvoda roditelja, pa im je zbog zanemarivanja potrebna podrška.

Djeca uzrasta od pet do 18 godina u ovom  centru pronalaze sigurno utočište, gdje prevazilaze traume, igraju se i uče, a u vrijeme školskog raspusta broj djece u Centru bude i duplo veći.

Direktor Udruženja "Nova generacija" Maša Mirković rekla je da u Dnevnom centru borave uglavnom djeca iz socijalno ugroženih porodica.

- Dolaze na preporuku Centra za socijalni rad, ali i škole, jer od 2011. godine imamo saradnju sa svim školama. Insistiramo da ih prvi put dovedu roditelji kako bi bolje upoznali njihove probleme i potrebe - rekla je Mirkovićeva.

Ističe da veliki broj djece koja odrastaju u teškim  okolnostima bježi iz nesigurnosti porodičnog doma i dosta vremena provodi na ulici, pa je Centar idealno rješenje koje rado prihvataju.

- Savjetima, podrškom i edukativnim pristupom radimo na prevazilaženju traumatskih i stresnih životnih iskustava djece. Cilj je da nam djeca kontinuirano dolaze, kako bi se vidjeli rezultati, a većina njih dovode i drugu djecu jer su zadovoljni - kazala je Mirkovićeva.

Dodaje da mališani u Centru napreduju u svakom pogledu. Oni postižu bolji rezultat u školi, usvajaju higijenske navike, ali i grade bolji odnos sa vršnjacima i starijim osobama.

- Imaju na raspolaganju i edukativno-preventivne i kreativne radionice, te razne vrste sportskih aktivnosti.  Naši volonteri se druže s njima i pomažu im u učenju. Obezbijeđena su im dva obroka i užina, a dva puta godišnje organizujemo i sezonsku donaciju garderobe. U zavisnosti od donacija, dobijaju i pakete higijene i hrane, a početkom školske godine organizujemo akciju podjele školskog pribora i knjiga - ispričala je Mirkovićeva.

Istakla je da je jedan od ciljeva njihovog rada i da što veći broj građana uključe u ovu priču.

- Sprovodimo humanitarne akcije za ove mališane, koji često nemaju ni krevet ni redovan obrok. Apelujemo na građane i sve dobre ljude da prijave svaki vid nasilja nad djecom - poručila je Mirkovićeva.

Kapacitet

Maša Mirković smatra da je neophodno otvoriti više ovakvih centara na području grada.

- Naš centar je u Novoj varoši i uglavnom nam dolaze djeca iz tog dijela grada, sa Petrićevca i iz Lazareva. Imamo kapacitete za 30 djece i smatram da je potrebno da postoje bar još dva ovakva centra - kazala je Mirkovićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana