Usvojeni izvještaji o radu javnih preduzeća i ustanova: Eko-toplana u plusu 200.000 KM

Nevena Reljić
Usvojeni izvještaji o radu javnih preduzeća i ustanova: Eko-toplana u plusu 200.000 KM

BANjALUKA - Gradska toplana je nakon više godina negativog poslovanja napokon stala na noge i ostvarila profil od 200.000 KM, rekao je gradonačelnik Igor Radojičić na jučerašnjoj Skupšini grada.

- Najkrupnija stvar koja je urađena u protekle četiri godine je rješenje problema gradskog grijanja. Presječeni su dugogodišnji negativni procesi, koji su donosili minus od preko 10 miliona KM.  Sve to je postignuto gradnjom nove Eko toplane – izjavio je gradonačelnik Igor Radojičić.

Odbornici Skupštine  usvojili su i odluku kojom su riješeni imovinski odnosi za sedam porodica iz kategorije izbjeglog i raseljenog stanovništva, koji žive u Ulici Jovanke Gajić Zmijanjke u MZ Lauš.

- Njima će konačno biti riješen status imovinsko-pravnih odnosa na zemljištu gdje su kuće izgrađene i kojima će oni moći sada da upravljaju, rekao je Radojičić.

Istovremeno, Radojičić je najavio da će u narednom periodu biti restruktuisana "Akvana", pogotovo što je tekuća godina bila jako teška za ovo preduzeće zbog posljedica epidemija korona virusa i zabrane rada ugostiteljstva.

 - "Akvana" će morati biti restruktuisana. Ona mora biti ili javna ustanova ili restruktuisana na neke male sektore. Takođe, ostaje i problem statusa Zavoda za izgradnju koje je akcionarsko društvo u kojem je Grad većinski akcionar ali imamo hronični problem sa nesaglasnošću malih akcionara – pojasnio je Radojičić.

Predsjednik Skupštine grada Zoran Talić kazao je da se ovom 41. sjednicom u principu završava mandat ove Skupštine, izuzev ako ne bude potrebe za nekim vanrednim zasjedanjem prije održavanja lokalnih izbora.

- Za sada, dogovoreno je da neposredno poslije izbora zakažemo sjednicu Skupštine u ovom sazivu kako bismo donijeli odluku o privremenom finanasiranju i da Grad nastavi svoje aktivnosti do donošenja budžeta u 2021. godini – zaključio je Talić.

Dosta pozitivnih promjena zabilježio je i Centar za razvoj poljoprivrede i sela, koji je danas respektabilna ustanova sa uspješnim projektima i iz oblasti trgovine, turizama, ali prije svega – ruralnog razvoja.


Jovan Savanović (PDP) nije bio saglasan sa ovim te je rekao da veliki poljoprivrednika iz reda opozicionih partija ne dobijaju subvencije već da se one dijele po stranačkoj liniji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana