Usvojena Strategija demografskog razvoja

D. B.
Usvojena Strategija demografskog razvoja

BANjALUKA - Usvajanjem Strategije demografskog razvoja za period 2023 - 2030. godine Banjaluka je postala prvi grad u Srpskoj koji je dobio ovaj važan strateški dokument, saopšteno je iz Gradske uprave.

- On predstavlja iskorak u pravcu sistematizovanja različitih do sada međusobno nepovezanih mjera i aktivnosti, koje imaju odgovarajući demografski uticaj, bilo da je riječ o uticajima na prirodno kretanje, natalitet, fertilitet i mortalitet, migracije ili starenje stanovništva, navedeno je u saopštenju Gradske uprave.

Takođe izradom strategije apostrofiraće se i intenzivirati mjere koje imaju direktan uticaj na demografske tokove i kretanja. Iz Gradske uprave još ističu da je važno napomenuti da se na području grada sprovodi više pronatalitetnih mjera, poput novčane podrške prilikom rođenja djeteta, sufinansiranja boravka djece u privatnim vrtićima i značajne podrške Centru za predškolsko vaspitanje i obrazovanje.

- Tu je stipendiranje učenika i studenata, jednokratne novačne podrške za poboljšanje uslova stanovanja porodica sa četvoro i više djece, sufinansiranje postupka vantjelesne oplodnje, podrška Udruženju “4+”, besplatan javni prevoz za penzionere te srednjoškolce i studente iz višečlanih porodica, nabavka udžbenika za osnovce i slično, saopšteno je iz Gradske uprave.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana