Uštede za privrednike i građane 570.000 KM

Srna
Uštede za privrednike i građane 570.000 KM

Banjaluka - Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić donio je odluku o usvajanju preporuka kojim će privrednici i građani ostvariti godišnje uštede od oko 570.000 KM u novcu i pet i po dana po jednom administrativnom postupku pred Gradskom upravom.

Usvojene preporuke su direktan rezultat saradnje i tehničke podrške Grupacije Svjetske banke i Ambasade Velike Britanije u okviru Projekta privlačenja investicija i unapređenja poslovnog okruženja na lokalnom nivou /LIFE/ kojem je Banjaluka pristupila u decembru prošle godine, saopšteno je iz Gradske uprave.


Ovim izmjenama snižena je cijena taksi i naknada za provođenje administrativnih postupaka pred službama Gradske uprave, te su racionalizovani rokovi za pregled i rješavanje podnesenih zahtjeva.

Iz Gradske uprave pojašnjavaju da će privrednici i građani Banjaluke ovim izmjenama ostvariti godišnje uštede od 569.973 KM i pet i po dana po jednom administrativnom postupku, što je u prosjeku 71 odsto manje vremena u odnosu na stanje prije sprovođenja reformi.

Sastavni dio ove odluke su taksativno navedene i usvojene preporuke za svaki od ukupno 180 administrativnih postupaka koji se mogu pokrenuti pred Gradskom upravom.

Grad Banjaluka i Grupacija Svjetske banke ranije su zaključili ugovor o saradnji i realizaciji ovog projekta na osnovu kojeg su gradske vlasti preuzele obavezu preduzimanja aktivnosti radi poboljšanja poslovnog okruženja i konkuretnosti na području grada.

Na osnovu ovog ugovora, proteklih mjeseci su uz podršku Privredne komore Republike Srpske i Grupacije Svjetske banke, održane fokus grupe sa privrednicima i gradskim Savjetom za ekonomska pitanja.

Rezultat ovih aktivnosti je set preporuka za pojednostavljivanje 180 administrativnih postupaka, koje su realizovane ovom odlukom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana