Ustavni sud RS: Nezakonit Regulacioni plan Jug 3 u naselju Starčevica

GS
Ustavni sud RS: Nezakonit Regulacioni plan Jug 3 u naselju Starčevica

BANjALUKA - Ustavni sud Republike Srpske utvrdio je da Odluka o donošenju Regulacionog plana “Jug 3”, koju je donijela Skupština grada Banjaluka, nije u saglasnosti sa Ustavom Republike Srpske i Zakonom o uređenju prostora i građenju, pišu Nezavisne novine.

Ustavni sud ocijenio je da Skupština Grada Banja Luka u postupku pripreme, izrade i donošenja osporene odluke nije postupala saglasno odredbama Zakona o uređenju prostora i građenju jer je, prvo, propustila da u odluči o reviziji osporenog Regulacionog plana utvrdi rok izrade plana.

- Pored toga, Ustavni sud je utvrdio i to da je donosilac akta učinio i druge povrede zakona u proceduri njegovog donošenja što je rezultovalo povredom ustavnog načela zakonitosti akata - navedeno je u saopštenju Ustavnog suda Republike Srpske.

Takođe, Ustavni sud Republike Srpske utvrdio je i da Odluka o primjeni odredaba Posebnog kolektivnog ugovora za zaposlene u oblasti lokalne samouprave koju je donijela Vlada Republike Srpske nije u skladu sa Ustavom, Zakonom o vladi i Zakonom o radu.

- Neustavnost proizlazi iz činjenice, pravo, da Vlada Republike Srpske nije imala ovlašćenje da donese osporenu odluku i da njome uređuje pitanje primjene posebnog kolektivnog ugovora, jer je to isključivo pravo potpisnica ugovora koje saglasnom izjavom volja mogu regulisati pitanje produženja njegovog važenja, pa time i primjene tog akta. U odnosu na Posebni kolektivni ugovor o izmjenama Posebnog kolektivnog ugovora za zaposlene u oblasti lokalne samouprave Republike Srpske Ustavni sud je utvrdio da je isti zaključen suprotno relevantnoj odredbi Zakona o radu, odnosno nakon prestanka važenja Posebnog kolektivnog ugovora za zaposlene u oblasti lokalne samouprave Republike Srpske, čime je, po ocjeni Suda, osporenim propisivanjem narušeno i ustavno načelo zakonitosti akata - navedeno je u saopštenju Ustavnog suda Republike Srpske.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana