Uspješno završen projekat “Još više razloga”: Srednjoškolci učili o kulturi nenasilja

Maja Stanojević
Uspješno završen projekat “Još više razloga”: Srednjoškolci učili o kulturi nenasilja

BANjALUKA - “Perpetuum mobile - Institut za razvoj mladih i zajednice” uspješno je sproveo projekat “Još više razloga”, koji je nastavak ranijeg projekta “20.000 razloga za promociju zdravih životnih vještina mladih”.

Iz ovog udruženja su saopštili da su ovi projekti važni jer su prvi obuhvatili sve srednje škole na području grada.

Glavni cilj projekta, kako su naveli, jeste da doprinese razvoju kulture nenasilja među mladima, promovišući zdrave stilove života.

- Iako je realizacija projekta bila u periodu rasta broja zaraženih virusom korona, projektno osoblje je prilagodilo aktivnosti novonastaloj situaciji - naveli su iz udruženja.

Dodali su da su vlastitim kapacitetom i sredstvima razvili onlajn alatke i platforme te omogućili učesnicima učešće i edukaciju na projektu.

Prema njihovim riječima, u projektu je učestvovalo 12 javnih i privatnih srednjih škola te 12 članova stručnog i nastavnog osoblja.

Socijalni radnik u Gimnaziji Jelena Lakić rekla je za “Glas Srpske” da je u ovom projektu učestvovalo ukupno 60 srednjoškolaca.

- Učesnici u projektu kao nagradu od udruženja su dobili lopte, koje će koristiti u sali za buduće sportske aktivnosti nakon ublažavanja epidemioloških mjera. Na ovaj način u budućnosti ćemo promovisati zdrav način života - kazala je Lakićeva.

Dodala je da su učenici putem veb platforme prolazili edukaciju.

- Na kraju svake lekcije su imali kviz sa temom nenasilnog ponašanja, predrasuda, stereotipa, koji ih je vodio na sljedeći nivo edukacije - kazala je Lakićeva.

Prema njenim riječima, dva vršnjačka edukatora su animirala 60 učenika koji su se prijavili za ovaj projekat.

- Veoma smo zadovoljni odzivom i radom učenika, iako nije bilo prilike da se radionice odvijaju uživo na nekim kampovima, kao u dosadašnjim projektima - rekla je Lakićeva.

Grad je pored aktivnog učešća uputio podršku ovom projektu, a i u budućnosti će uvijek biti podrška kvalitetnim idejama.

 Aktivnosti

Projekat “20.000 razloga za promociju zdravih životnih vještina mladih” ponudio je dobru ideju za novi projekat sa sličnim ciljem.

 - U ovom projektu vršnjački edukatori su uživo prošli edukaciju sa mladima na temu nenasilne komunikacije i asocijativnog ponašanja. Edukatori su usvojeno znanje prenijeli ostalim učenicima putem radionica koje su održavane u školi - rekla je Jelena Lakić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana