Uspjeh Danijela Kovča u Poljskoj: Knjigom oživio sjećanje na pretke

K. Šaponja
Uspjeh Danijela Kovča u Poljskoj: Knjigom oživio sjećanje na pretke

VARŠAVA - Godinu nakon objave izdanja na srpskom jeziku, knjiga “Gumjera-Mój polski dom” autora Danijela Kovča, doživjela je svoje prvo izdanje na poljskom jeziku i svečanu promociju u Poljskoj.

Ova knjiga izazvala je pozitivne reakcije kako kod nas, tako i u Poljskoj, predstavljajući važan izvor informacija o jednoj poljskoj koloniji u BiH, kao i doprinos savremenim odnosima između dvije zemlje, ali i primjer autorovog traganja za sopstvenim identitetom i porijeklom.

Kovč, koji je predsjednik banjalučkog Udruženja Poljaka, istakao je da promocija nije bila samo kulturni događaj, već i emotivno okupljanje potomaka poljskih doseljenika, koji su kroz stranice knjige oživjeli sjećanja na život svojih predaka.

- Bilo mi je veoma važno da knjiga bude objavljena na poljskom jeziku jer smo na taj način očuvali uspomenu Poljacima na život njihovih predaka u BiH u prvoj polovini 20. vijeka - rekao je Kovč.

Promociji su prisustvovali potomci Poljaka iz Gumjere, sada nastanjeni u selima okruga Boleslaviec. Kovč je dodao da će knjiga biti dostupna u 15 najvećih poljskih biblioteka, što će je učiniti važnim arhivskim izvorom o istorijskim migracijama poljskog stanovništva.

Osim Danijela Kovča, o knjizi su govorili dr Gordana Đurđev - Malkievič sa Univerziteta u Vroclavu, te urednica srpskog izdanja, predsjednica Udruženja lektora Republike Srpske Aleksandra Savić.

Recenzije je napisala profesorica Milica Semkov, osnivačica Katedre za srpski jezik na Univerzitetu u Vrloclavu, veoma cijenjena i nagrađivana istraživačica slovenskog folklora, istorije srpske književnosti i poljskih i jugoslovenskih odnosa.

Danijel Kovč je 2021. godine odlikovan bronzanim krstom zasluga od strane predsjednika Republike Poljske, Andrzeja Dude. Odlikovanje je uručio ambasador Republike Poljske u BiH, Jaroslav Lindenberg, što svjedoči o značaju njegovog rada i truda. Ovaj autor je kandidovan od strane Ambasade Republike Poljske u BiH za doprinos u saradnji Republike Poljske i BiH, te promociju poljske kulture i tradicije u Banjaluci i BiH.

Promociju knjige na poljskom jeziku su podržali Grad Banjaluka i Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana