Uskoro lokacije za nekomercijalnu poljoprivrednu proizvodnju za osobe sa invaliditetom

Srna
Uskoro lokacije za nekomercijalnu poljoprivrednu proizvodnju za osobe sa invaliditetom

BANjALUKA - Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić posjetio je danas Udruženje "Gradske bašte", jedinstveni projekat urbane poljoprivrede koji sprovodi grupa entuzijasta proizvodeći organsko povrće za vlastite potrebe, te najavio da će uskoro biti dodijeljene lokacije za poljoprivrednu nekomercijalnu proizvodnju koje bi koristila lica sa invaliditetom.

Radojičić je istakao da je, zahvaljujući ovoj baštovanskoj zajednici, zapuštena parcela na Rakovačkim barama danas plodna oranica, gdje građani na 56 parcela, proizvode organski uzgojeno povrće.

Tokom razgovora sa predstavnicima "Gradskih bašta", Radojičić je ukazao da je grad prije dvije godine dodijelio zemljište u Rakovačkim barama za realizaciju ovog projekta, te istakao da su im od ove godine na raspolaganju i dodatne površine, s obzirom na povećani interes građana, saopšteno je iz Gradske uprave Banjaluka.

"U narednom periodu nastojaćemo da se manje neobrađene lokacije, ako je riječ o poljoprivrednom zemljištu, identifikuju i ponude u zakup - da li kroz urbanu poljoprivredu ili druge projekte od kojih bi koristi imali građani", rekao je Radojičić.

Predsjednik Udruženja "Gradske bašte" iz Banjaluke Milka Tamamović rekla je da ovo udruženje promoviše metode biouzgoja, gajenje starih i rijetkih sorti.

"Ovdje baštovani uče da od sjemena proizvode vlastiti sadni materijal, da posade, njeguju biljku, dobiju plod, i na kraju ga upotrijebe na najbolji način i proizvedu sjeme", istakla je Tamamovićeva.

Koordinator projekta "Gradske bašte" Goran Pivašević rekao je da rade i na obuci građana, što je zanimljivo i na svjetskom nivou jer ne postoje ovakva udruženja koja se bave edukacijom građana, nego većinom dodjeljivanjem zemljišta.

Pivašević je naveo da je trenutno, od 10 dunuma iskorišteno oko pet, sa 56 parcela.

"Imamo 50 aktivnih članova, a projektom je predviđeno da imamo 80 članova koji će biti raspoređeni na tih 10 dunuma", zaključio je Pivašević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana