Uskoro laboratorija za praćenje nivoa buke

M. G.
Uskoro laboratorija za praćenje nivoa buke

Banjaluka - Grad u ovoj godini planira osnivanje laboratorije za praćenje nivoa buke u gradu, kao i obezbjeđivanje prostora za njen rad. Cilj svih aktivnosti je smanjenje ukupnog nivoa buke u gradu.

- Ova laboratorija je prva od nekoliko aktivnosti koje je grad predložio u Lokalnom ekološkom akcionom planu (LEAP). Dugoročni plan je da napravimo mapu onih područja koja su najviše izložena buci i da djelujemo na njenom smanjenju - rekli su u Odjeljenju za komunalne, stambene i poslove saobraćaja.

Dodaju da je, pored osnivanja laboratorije, istim planom predviđeno da se u fazama do 2021. godine izvrši nabavka opreme, obuči osoblje, izradi katastar izvora buke, kao i druge aktivnosti, ali da će njihovo sprovođenje zavisiti od stanja u budžetu grada.

Grad već sprovodi određene aktivnosti na praćenju buke, a ispunjavanje planova predviđenih LEAP-om doprinijeće njihovom unapređenju.

- Buka se svaki mjesec mjeri na pet lokacija, i to na raskrsnicama ulica Gavre Vučkovića i Vojvode Radomira Putnika u Boriku, Cara Lazara i na Bulevaru vojvode Stepe Stepanovića u Obilićevu, Kralja Petra Prvog Karađorđevića i na Bulevaru cara Dušana, Krajiških brigada i Trive Amelice u Rosuljama, kao i na kružnom toku kod Gimnazije - rekli su u ovom odjeljenju.

Praćenje buke je od značaja prilikom prostornog planiranja i izgradnje, budući da kad se stambeni ili poslovni objekti grade na mjestima gdje je povećan nivo buke, nužno je obezbijediti da ti objekti budu izgrađeni na način da su od nje zaštićeni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana