Uručeno 50 novih rješenja za besplatnu legalizaciju kuća

Jasmina Salopek
Uručeno 50 novih rješenja za besplatnu legalizaciju kuća

BANjALUKA - Nakon više decenija mnoge banjalučke porodice dobile su legalan krov nad glavom čime su uštedjele od osam do 15 hiljada KM, otkako je, na inicijativu Grada, počeo proces besplatne legalizacije objekata.

Ova podrška je veoma značajna za brojne građane koji zbog besparice do sada nisu uspjeli da imaju legalan dom.

- Nakon više decenija ovi divni ljudi napokon mogu mirno spavati jer je njihov krov nad glavom legalan - kazao je gradonačelnik Draško Stanivuković, koji je uručio novih 50 rješenja za besplatnu legalizaciju porodičnih domova.

Prema njegovim riječima, ovim potezom, a zaključno sa jučerašnjim danom, pređeno je 3.000 završenih predmeta.

- Nastavljamo dalje za naš grad i za naše Banjalučane - poručio je Stanivuković.

Banjaluka je prvi grad koji je pokrenuo inicijativu za besplatnu legalizaciju i početkom avgusta prošle godine je predata Narodnoj skupštini Republike Srpske inicijativa za izmjenu Zakona o legalizaciji kako bi legalizacija bila besplatna i jednostavna. Narodna skupština Republike Srpske usvojila je ovaj zakon 14. septembra ove godine.

- Ovo je zakon zbog kojeg sam najsrećniji i najponosniji, jer znam koliko će koristiti našem narodu. Riječ je o 20.000 porodica u Banjaluci, odnosno 100.000 porodica u cijeloj Republici Srpskoj koje će zvanično dobiti svoj krov nad glavom, potpuno besplatno - kazao je ranije Stanivuković po usvajanju ovog zakona. Naglasio je da je na ovaj način riješeno jedno od najkrupnijih nacionalnih pitanja.

U okviru ove mjere podrške, kroz besplatne legalizacije, grad će se u korist svojih građana u konačnici odreći oko 15 miliona KM prihoda.

Legalan krov nad glavom nije jedini podstrek Banjalučanima.

Grad je obezbijedio građanima i besplatne priključke za vodosnabdijevanje i kanalizaciju, a prije nekoliko dana uručene su i prve besplatne građevinske dozvole za objekte do 200 metara kvadratnih, što će mnogima, koji rade na rješavanju stambenog pitanja, donijeti i značajne uštede.

Placevi

Nedavno je pokrenuta i inicijativa da porodice sa četvoro i više djece, mladi bračni parovi i porodice poginulih boraca dobiju besplatne placeve za gradnju stambenog objekta.

Predsjednik Udruženja”Četiri plus” Jovan Radovanović rekao je ranije da je ova inicijativa veliki iskorak za višečlane porodice.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana