Akademija u Banskom dvoru: Duh svetosavlja đaci njeguju znanjem (FOTO+VIDEO)

Miloš Vasiljević
Svetosavska akademija upriličena u Banskom dvoru
Foto: Velibor Tripić | Svetosavska akademija upriličena u Banskom dvoru

BANjALUKA - Marljiv rad i zalaganje osnovaca i srednjoškolaca ni ove godine nije prošao nezapaženo pa je tako gradonačelnik Draško Stanivuković nagradio 50 najboljih na Svetosavskoj akademiji koja je u petak upriličena u Banskom dvoru.

Banjalučki hram kulture odisao je svetosavljem, uz muzičke kompozicije i dramske prikaze nastavnika i učenika OŠ "Branko Ćopić", uz svesrdnu podršku Umjetničke škole "Vlado Milošević", te folklorne sekcije iz OŠ "Desanka Maksimović".

Jedna od nagrađenih je i učenica OŠ "Ivan Goran Kovačić" Teodora Barac, koje je naglasila da joj je velika čast što je dobila ovu nagradu. 
 
- Trudiću se i dalje da postižem rezultate kao što je to bilo i do sada i opravdam nagradu, a ovo priznanje je za mene vjetar u leđa - rekla je Barac.

Učenik četvrtog razreda Elektrotehničke škole "Nikola Tesla" Luka Vojvodić zahvalio je gradonačelniku na podršci.

- Drago mi je što sam dobitnik ove nagrade koju sam dobio i kao osnovac. Vjerujem da je ovo srećna amajlija koja će me pratiti i u onom što me čeka dalje - rekao je Vojvodić.

Stanivuković je čestitao svim učenicima iz 29 osnovnih i 17 srednjih škola na dobrim rezultatima.

- Moja poruka jeste da idući stazama Svetog Save cilj mladih i svih nas ne može biti uspjeh sam po sebi i da je važno da nas uspjeh ne uzme u tom smislu da on postane jedini cilj i da cilj uspjeha bude samo takmičiti se sa drugima. Cilj uspjeha je pobijediti sebe, takmičiti se sa samim sobom i kada čovjek te bitke dobije i kada uspjeh preusmjeri na opšte dobro, na društvo i da taj uspjeh bude s ciljem da se pomogne drugom i svom narodu, onda to ima smisla i onda je to svetosavlje - kazao je Stanivuković.

 

Kako je naglasio, važno je da čovjek na tom putu uspjeha, u ovom slučaju najboljih ocjena, zadrži sebe i svoj duh i jednostavno shvati da je znanje samo znanje koje se podijeli, jer prema njegovim riječima, znanje samo za sebe ne može da bude suština.

- Grad će pored svečanosti u čast Svetom Savi, porukama u Aleji Svetog Save pokazati koliko nam je stalo do ovog datuma, do ovog dana i svetitelja i što smo više u vrijednostima Svetog Save toliko smo mi više kao narod - rekao je Stanivuković.

A da bi Svetosavska akademija opravdala taj epitet, potrudili su se rukovodstvo, nastavnici i đaci OŠ "Branko Ćopić". 

Direktorica škole Branka Špirić je rekla da je akademija urađena sa mnogo ljubavi, strpljenja i snage uz veliku stvaralačku energiju, sa divnim ljudima, saradnicima, kolegama i plemenitim bićima – učenicima.

- Veliki blagoslov i sreća je raditi sa djecom, poklanjati im ljubav, grliti tu ljubav i uzvraćati je. Uz to, radost je raditi sa ljudima koji su u sebi sačuvali dijete i osmijeh djeteta - rekla je Špirićeva.

Profesor muzičkog u ovoj školi Irena Ličina rekla je za "Glas Srpske" da su pripreme trajale dugo, te da su prezadovoljne onim što su prezentovali.

- Posebno mi je zadovoljstvo bilo pripremati akademiju, jer su se odazvali  moji bivši i sadašnji učenici, uz kolege koje su pohađale našu školu. Sve smo radili u koordinaciji sa Umjetničkom školom "Vlado Milošević". Trebalo je dosta truda, prije svega okupiti ih, jer smo imali 120 članova, a koji su zauzeti školskim i vannastavnim aktivnostima – rekla je Ličina.

Prema njenim riječima, imali su samo jedan cilj, a to je sve vratiti na put svetosavlja. 

- Kroz dramsku sekciju vraćamo duh pravoslavlja, svetosavlja, trudimo se da djeci, ali i svima koji su sa nama bili da skrenemo pažnju na prosvetiteljstvo, jer mi svoj put znamo pa se nadamo da ćemo i druge animirati da se vrate na pravi put - kazala je Ličina.
Solistkinje na svečanoj akademiji bile su Sara Čeliković i Anja Petrović, a pobrale su simpatije publike, jer je njihov nastup nagrađen gromoglasnim aplauzom.

- Nije bilo pretjerano naporno, jer smo to željeli i sa velikim zadovoljstvom smo učestvovali. Ovo je veoma značajno za sve nas, našu školu, jer svi dobro znamo ko je bio Sveti Sava. Pjevali smo različite pjesme, a ono što je sigurno uživali smo u prepunom Banskom dvoru - rekla je Petrovićeva. 
I njena koleginica Sara nije krila oduševljenje.

- Počastvovana sam što smo imala priliku da učestvujem na ovakvom događaju i da pokažemo šta smo zajedno vježbali i spremali sa našim nastavnicima - rekla je Čelikovićeva.

Pun pogodak

Učenik  četvrtog razreda  Umjetničke škole "Vlado Milošević" Andreas Ćurić rekao je za "Glas Srpske" da mu je zadovoljstvo bilo  učestvovati na akademijama sa ovakvim rukovodstvom. 

- Dobra koncepcija i kooordinatori, strpljivi profesori, sve se spojilo, a kombinacija muzičke i dramske sekcije pun pogodak, a imali smo i momente folklora - rekao je Ćurić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana