Uprava “Vodovoda” sa predstavnicima mjesnih zajednica: Najteže u Ljubačevu, strpljenje mještana na izmaku

Jasmina Salopek
Uprava “Vodovoda” sa predstavnicima mjesnih zajednica: Najteže u Ljubačevu, strpljenje mještana na izmaku

BANjALUKA - Mjesna zajednica Ljubačevo trenutno je najugroženija što se tiče vodosnabdijevanja, ali ima još naselja na području grada koja imaju probleme sa vodom.

Rekli su ovo za “Glas Srpske” iz “Vodovoda” nakon jučerašnjeg sastanka sa predstavnicima mjesnih zajednica (MZ) u kojima postoje problemi sa vodosnabdijevanjem. Kako su istakli, svaki predstavnik je imao priliku da iznese problem MZ koju predstavlja, kao i prijedlog rješenja. Naglasili su da su pravili plan kako riješiti goruće probleme, te da su predstavnici MZ imali pojedinačne sastanke sa upravom “Vodovoda”.

- Ljubačevo je najugroženije i tu imamo najveći problem. Na papir su stavljene osnovne ideje koje ćemo pokušati razraditi, što grad, što “Vodovod”, u saradnji sa MZ - rekli su iz “Vodovoda”.

Kako kažu, dobili su dosta dobrih prijedloga te je mještanima MZ u kojima su počele redukcije vode ostavljena mogućnost da daju još prijedloga.

- Mještani su najbolje informisani o tome kakvo je stanje, kao i kakva je konfiguracija terena, a mi ćemo svaki prijedlog uzeti u razmatranje i s njima odlučiti koji je najbolje rješenje - dodali su iz “Vodovoda”.

Član Savjeta MZ Ljubačevo Biljana Ćulum rekla je za “Glas Srpske” kako smatra da “Vodovod” nije adekvatno informisan o dešavanjima na terenu.

- Mislim da nemaju potpune informacije od radnika koji obilaze terene. Ne znaju da u Ljubačevu već 10 dana nema vode - rekla je Ćulumova.

Istakla je da u posljednje dvije godine u ovom naselju stalno imaju probleme sa vodosnabdijevanjem.

- Nije normalno da voda dođe u dva časa po noći i da je bude kratko, pa da je opet nema. Obećali su da će doći u Ljubačevo i obići teren kako bi vidjeli sa čime se mještani susreću i gdje je kvar - navela je Ćulumova.

Kako kaže, pisali su “Vodovodu” da su pumpe dotrajale i stare, te da bi ih trebalo zamijeniti.

- Odgovora nije bilo, a računi nam uredno stižu - kaže Ćulumova.

Mještani Ljubačeva kupuju vodu za piće, a za ostale potrebe vodu vade iz bazena te je prokuvavaju i dalje koriste.

Predsjednik Savjeta MZ Dragočaj Marko Marić rekao je da su i u ovom naselju danima suve slavine.

- Vode nemamo od 13. jula. Nestane je svako veče od 19 časova i ne bude do sedam ujutro narednog dana. Bojimo se da će nam se ponoviti prošlo ljeto kada osam dana nismo imali vodu - naveo je Marić.

Mještanka Dragočaja Maja M. koja je majka dvoje djece, rekla je za “Glas Srpske” da je stanje neizdrživo.

- Ne možemo se ni okupati. Šta ujutro uradimo dok ima vode, uradimo. Neizdrživo je po ovim vrućinama biti bez vode, da se ne možeš osvježiti - rekla je ova stanovnica Dragočaja.

Donja Kola

Gradski menadžer Bojan Kresojević, predsjednik Skupštine grada Ljubo Ninković i član Savjeta MZ Donja Kola Srđan Ćutković sastali su se u Gradskoj upravi, takođe zbog problema sa vodosnabdijevanjem. Kresojević je rekao da je gradska administracija prethodnih godina imala velike izazove u vodosnabdijevanju MZ Donja Kola, ali i mnoge druge.

- U protekle dvije godine investirali smo 30 miliona KM. Konkretno za Donja Kola, projekat u iznosu od 1,2 KM je završen. Trenutno je u fazi dezinfekcija samog sistema, a nakon toga slijedi puštanje u rad - kazao je Kresojević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana