UNDP pomaže obnovu još 50 kuća

Vesna Popović
UNDP pomaže obnovu još 50 kuća

Banjaluka - Programom UNDP-a biće obuhvaćena sanacija još 50 kuća socijalno ugroženih kategorija stanovništva koji su oštećeni u prošlogodišnjim poplavama.

Potvrdila je to savjetnik gradonačelnika za urbanizam i komunalne poslove Nevena Predojević i dodala da se pismeni zahtjevi mogu predati u Centar za socijalni rad do 15. oktobra.

- U novembru prošle godine UNDP je raspisao javni poziv za pomoć socijalno ugroženim ljudima čiji su domovi bili poplavljeni.  Pristiglo je 220 prijava a uslove je ispunjavalo  128. Tada je UNDP je odlučio da će u Banjaluci finansirati sanaciju 100 objekata - rekla je Predojevićeva.

Dodala je da je u toku obnova tih kuća i smatra da bi radovi uskoro trebalo da budu gotovi.

- U međuvremenu veliki broj građana se pojedinačno obraćao UNDP-u sa zahtjevom da im se pomogne u sanaciji njihovih domova. U svojim žalbama tvrdili su da nisu bili dovoljno obaviješteni i da zato ranije nisu konkurisali za tu pomoć - kazala je Predojevićeva.

Prema njenim riječima, UNDP je obavijestio Gradsku upravu da imaju sredstva za još 50 korisnika.

- Ovim proširenjem programa UNDP-a biće obuhvaćeno 28 korisnika koji su na posljednjem javnom pozivu ispunjavali uslove a koji zbog ograničenja projekta nisu dobili pomoć. U želji da izbjegnemo da se građani pojedinačno javljaju UNDP-u angažovali smo Centar za socijalni rada da sakupi prijave kako bi popunili ostatak slobodnih mjesta na listi. Na taj način pružićemo mogućnost svim socijalno ugroženim kategorijama koji ispunjavaju uslove koje je propisao UNDP, da se prijave - rekla je Predojevićeva.

U Centru za socijalni rad nisu precizirali koliko je prijava do sada stiglo.

Potvrdili su da se veliki broj građana koji su predavali dokumenta žalio da nisu bili dovoljno informisani te da zbog toga nisu konkurisali na taj program u predviđenom roku.

- Na ovaj način imamo evidenciju lica kojima je potrebna pomoć za  sanaciju domova nakon prošlogodišnjih poplava. Osim slučaja programa UNDP-a ovi podaci će se moći iskoristiti  ako se  eventualno pojave nova sredstva kroz druge programe pomoći poplavljenom stanovništvu jer ćemo odmah imati spremne podatke - rekli su u Centru.

Sanacija

Kroz program pomoći UNDP-a biće obnovljeno ukupno 253 stambena objekta. Trenutno se izvode radovi na 100 kuća.  U prvoj fazi UNDP je finansirao sanaciju 103 doma socijalno ugroženih porodica koji su oštećeni u poplavama a u trećoj fazi u planu je popravak još 50 oštećenih kuća.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana