UNDP nudi pomoć za sanaciju šest kuća

Vesna Popović
UNDP nudi pomoć za sanaciju šest kuća

Banjaluka - Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) ponudio je gradu pomoć za sanaciju šest kuća koje su oštećene u poplavama 2014. godine.

Izjavio je gradonačelnik Slobodan Gavranović nakon jučerašnjeg tradicionalnog sastanka sa građanima "Kafa sa gradonačelnikom".

- U posljednje dvije godine uz pomoć UNDP-a sanirali su oko 400 stambenih objekata. U ovom trenutku ne mogu da kažem da li u taj program ulaze i kuće koje su ugrožene klizištima. Jedan od uslova koji će sigurno morati ispuniti je da vlasnici objekata koji budu dobili pomenutu pomoć moraće da obezbijede drugi plac za izgradnju krova nad glavom - kazao je Gavranović.

Podsjetio je da je potrebno nekoliko stotina miliona KM da bi se u gradu vratilo stanje prije poplava iz 2014. godine.

- Tih para nemamo ali najurgentnije se gradi. Kada su u pitanju sredstva iz budžeta grada, klizišta rješavamo u skladu sa mogućnostima - naveo je Gavranović.

Prema njegovim riječima među prioritetima su mostovi u Priječanima i Česmi.

- Kao što je bilo i dogovoreno grad je podigao kredit za  most u Česmi a Ministarstvo poljoprivrede se obavezalo da će uložiti dva miliona KM za regulaciju korita Vrbanje. Od tog obećanja prošlo je dvije godine a za sada ništa nije uplaćeno. Možemo jedino svaki dan da se raspitujemo kada će ta sredstva biti na raspolaganju - kazao je Gavranović.

Naveo je da tokom sastanka sa građanima bilo raznih pitanja i zahtjeva.

- Između ostalog tražili su pomoć za rješavanje odnosa sa komšijama ili problema u okviru Zajednice etažnih vlasnika. U najvećem broju slučajeva su u pitanju loši međuljudski odnosi i tu ne možemo pomoći. Ako žele riješiti spornu među postoje institucije za to. Grad ne može biti sudija - istakao je Gavranović.

Kazao je da je i ova put iako u manjem broju nego što je ranije bio slučaj jedan broj građana tražio zaposlenje od njega.

- Interesantno je da se mladi ljudi ovdje ne pojavljuju već šalju roditelje da za njih traže posao a oni leže kod kuće. Vremena jesu teška ali taj nedostatak aktivizma je razlog zašto i nemaju posao - istakao je Gavranović.

Naglasio je da su uspjeli zaposliti urgentne slučajeve u gradskim institucijama, u preduzećima kao što je drvna industrija "Vrbas" i fabrika obuće "Bema".

Braća Šulić iz Kočićevog vijenca su na kafi sa gradonačelnikom pokušali da riješe pitanje klizišta koje je oštetilo njihovo domaćinstvo.

- U kući se ne može živjeti tako da smo podstanari. Prije poplava u 2014. godini smo renovirali kuću sa kreditom koji smo podigli i koji sada otplaćujemo - rekla su braća Šulić.

Nasip

Mještanin Česme Mile Petrušić je rekao da je ovu priliku iskoristio da ponovo upozori da nasip nije saniran adekvatno i da nije regulisano korito Vrbanje.

- Bojimo se svake nove kiše jer sam siguran da nasip neće izdržati - kazao je Petrušić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana