Umjesto šoping mola spomenik palim borcima

Vesna Popović
Umjesto šoping mola spomenik palim borcima

Banjaluka - Umjesto velikog šoping centra u centru grada, Banjaluka bi već dogodine mogla dobiti park i spomenik palim borcima, na koji se čeka već godinama, potvrđeno je "Glasu Srpske" u Gradskoj upravi.

Gradonačelnik Igor Radojičić pokrenuo je inicijativu da veliki šoping centar na uglu Srpske i ulice Vase Pelagića, čija je izgradnja počela prošle godine, bude izmješten na lokaciju Paskuline ciglane, svjestan infrastrukturnih problema sa kojima će se grad suočiti ukoliko bi tržni centar zaista bio sagrađen na sadašnjoj lokaciji.

Radojičić je odmah po preuzimanju mandata pokrenuo pregovore sa investitorima koji grade ovaj šoping mol, jer se strahuje da bi poslije izgradnje tržnog centra na ovoj lokaciji nastao saobraćajni haos, s obzirom na otežani pristup lokaciji i nemogućnost proširenja pristupnih saobraćajnica. Investitorima je predloženo, a oni su se s tim načelno složili, da ovu lokaciju zamijene za gradsko zemljište na Paskulinoj ciglani, gdje postoje neuporedivo bolji uslovi za funkcionisanje šoping mola.

S druge strane, grad bi ostvario dvostruku
dobit, jer bi, zahvaljujući već izvedenim građevinskim radovima, dobio veliku podzemnu garažu, iznad koje bi bio sagrađen veliki park, u kojem bi centralno mjesto zauzimao spomenik palim borcima Odbrambeno-otadžbinskog rata.

Gradske vlasti kažu da bi ovim potezom bilo riješeno više velikih problema, a to su hroničan nedostatak zelenih površina i parkinga u centru, te bi konačno bila pronađena adekvatna lokacija za spomenik palim borcima. Park, koji bi trebalo da nikne na toj lokaciji, kako kažu, biće nešto na čemu će Banjaluci zavidjeti svi u regionu.

- Za sada, ovo je samo ideja. Ići ćemo na izmjenu više regulacionih planova koja se tiču centra. Na ovoj lokaciji već je započeta izgradnja šoping centra, ali problem može biti saobraćajna gužva, koja je već sada prisutna. Osim toga, optimalno bi bilo da na toj lokaciji bude nastavljena arhitektura koja se naslanja na sadašnji izgled ove cjeline - rekao je Radojičić.

On je istakao da prema projektu, investitori grade tri podzemne etaže za parkiranje, što gradu savršeno odgovara.

- Ako nađemo zajednički interes sa investitorima, to bi bila jako dobra stvar za grad. I investitori imaju razumijevanja za ovu situaciju, jer i njima odgovara da imaju dobar saobraćajni pristup - istakao je Radojičić. Dodao je da je zamjena zemljišta jedna od ideja o kojoj se razgovara.

- Za nas je kupovina preveliki zalogaj, jer nemamo para da kupimo tu lokaciju - istakao je Radojičić.

Izgradnja tržnog centra "Siti mol" u ulici Vase Pelagića počela je zvanično u julu. Kako je ranije rečeno, "Siti mol" će imati 54.600 metara kvadratnih bruto izgrađene površine, sa 20.000 metara kvadratnih prodajnog prostora na četiri nivoa. Imaće i tri nivoa podzemnih garaža. Investitori ovog grandioznog objekta, vrijednog oko 60 miliona maraka, su dvije domaće kompanije "Tropik" i "Ideal kompani" iz Banjaluke. Planiran završetak radova je kraj 2018. godine.

Finansije

S obzirom na to da je plan tek u povoju, još nije poznata finansijska konstrukcija, ali u Gradskoj upravi očekuju da ni sa te strane neće biti većih problema.

- Grad će prihodovati veliki novac na osnovu građevinske dozvole i taksi za izgradnju šoping mola na Paskulinoj ciglani, pošto i ova lokacija spada u ekstra prvu zonu u kojoj su cijene dozvola najviše - kažu u upravi.

Gradskim vlastima na ruku ide i to što su na sadašnjoj lokaciji već izvedeni zemljani radovi, jer se na taj način znatno smanjuju troškovi izgradnje podzemne garaže.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana