Umjesto da pune lokali prazne budžet

Vesna Popović
Umjesto da pune lokali prazne budžet

Banjaluka - Grad je vlasnik 254 poslovna prostora, od kojih je 130 dato na besplatno korišćenje, 54 je prazno, a samo 70 je dato u zakup i donosi prihode u gradsku kasu.

Ovo stanje na terenu je utvrdila Gradska razvojna agencija i navela u svom izvještaju o radu u 2015. godini koji će razmatrati odbornici na sutrašnjoj sjednici.

- Grad u svom vlasništvu ima 95 stanova, od čega su četiri data u zakup, a 91 je ustupljen na korišćenje. Isto tako je vlasnik i 33 privremena objekta, koji se odnose na zgrade mjesnih zajednica i društvenih domova i svi su dati na besplatno korišćenje - navedeno je u izvještaju.

Načelnik Odjeljenja za komunalne i stambene poslove i poslove saobraćaja Zoran Novaković je rekao da su korisnici poslovnih prostora uglavnom udruženja i nevladine organizacije i da su dugovi za neplaćeni PDV te račune za struju, vodu i druge komunalne usluge veliki. Nije mogao precizirati o kojem se iznosu radi, ali dodao je da prelaze nekoliko stotina hiljada maraka.

- Znam da je veliki broj udruženja u teškoj materijalnoj situaciji, ali grad nema luksuz da stalno pokriva njihove troškove. Isto tako, često ostanemo sa neplaćenim računima udruženja nakon što se oni ugase. U budućem periodu ćemo raditi na pronalasku rješenja za tu situaciju - kazao je Novaković.

Kaže da se malo novca ulaže u poslovne prostore koji su dati na korišćenje.

- Pošto nemamo velikih mogućnosti za dodatna ulaganja u popravke ovih prostora, mi ih nudimo u zakup u stanju u kakvom ih zateknemo. To često znači da za njih tražimo manju zakupnu cijenu, jer onaj ko ih preuzme moraće uložiti dosta novca da bi prostor bio upotrebljiv - kazao je Novaković.

Kazao je da je većina stanova u vlasništvu grada iskorišćena za stambeno zbrinjavanje boračkih kategorija.

Prema podacima ovog odjeljenja, na osnovu zakupa poslovnih prostora i garaža u 2015. godini fakturisano je malo više od milion KM, od čega je grad naplatio nešto više od 913.000 KM ili 91 odsto. Grad je za naplatu duga zakupa poslovnih prostora i garaža, po osnovu PDV-a i utroška električne energije lani podnio 66 tužbi.

Odbornik DNS-a u Skupštini grada Boran Bosančić je rekao da grad već godinama ima problema sa udruženjima koja besplatno koriste prostore, a ne plaćaju PDV.

- Taj problem grad treba da riješi sa Upravom za indirektno oporezivanje BiH kako bi ta udruženja bila ili oslobođena pomenutog poreza ili da im budu umanjeni iznosi koje treba da uplate - kazao je Bosančić.

Istakao je da sva udruženja moraju redovno plaćati račune za struju, vodu i druge komunalije iz svojih sredstava.

- Nažalost, kada se ta udruženja ugase, grad ostane sa dugovima koje mora izmiriti - naveo je Bosančić.

Mjesne zajednice

Zoran Novaković je rekao da trenutno rade popis prostora u objektima mjesnih zajednica.

- Vidjećemo koliko kancelarija je tačno potrebno za funkcionisanje mjesnih zajednica. Preostali prostor će biti ponuđen u zakup - kazao je Novaković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana