Uklonjeno 30 zmija iz dvorišta

Aleksandar Stojanović
Uklonjeno 30 zmija iz dvorišta

BANjALUKA - Vrelina ljeta izvukla je zmije iz njihovih staništa, tako da su radnici preduzeća “Eko-bel” zaduženi za uklanjanje gmizavac imali 30 intervencija na području grada.

Građani reaguju spontano, a samo pominjanje poskoka, šarke ili običnog i bezazlenog smuka izaziva strahopoštovanje.

- Vidjela sam samo rep zmije u granju na obali Vrbasa i obuzela me jeza. Pošti živim uz rijeku, pretpostavljam da je bjelouška, ali svejedno mi nije bilo prijatno. Sama pomisao na zmiju u meni izaziva strah, bez obzira na to da li je otrovna ili ne - priča stanovnica Novoselije koja se predstavila samo kao Hajrija.  

Direktor firme “Eko-bel” Vladimir Šušnjar istakao je da je  30 uklonjenih zmija iz dvorišta broj sličan kao i prethodnih godina.

- Pogodna staništa su kameniti predjeli, ali i dvorišta koja se ne kose redovno, zatim tamo gdje ima građevinskog otpada, te u objektima gdje se ne boravi redovno, kao što su, na primjer, vikendice - naveo je Šušnjar.

Dodao je da građani, u slučaju da uoče zmiju, ne treba sami da preduzimaju korake kako bi je uklonili već da se obrate stručnim licima.

- Ove godine smo imali 30 intervencija na poziv građana na samom uklanjanju. Ima i onih koji nas pozivaju preventivno, kako bismo spriječili da se zmije nastane na određenom prostoru, a to radimo tako što nanosimo određene hemijske repelente koji rastjeruju ove gmizavce. U svakom slučaju, apelujemo na građane da redovno održavaju, kose i čiste  dvorišta i da u njima ne zadržavaju građevinski otpad - rekao je Šušnjar.

U Domu zdravlja kažu da ove godine nisu imali pacijenata sa ujedom zmije i da u ambulantama ima dovoljno seruma protiv zmijskog otrova.

- Glavni simptomi ujeda otrovne zmije su oticanje, koje se brzo širi, a mogu se javiti i drugi simptomi, kao što su mučnina, povraćanje, grčevi, proliv, nesvjestica. U slučaju ujeda zmije povrijeđeni treba da miruje kako bi se usporilo širenje otrova po tijelu i da pije dosta tečnosti, te da po mogućnosti izoluje mjesto na kojem je ugrizen. Svi koje ugrize zmija treba da se jave ljekaru kako bi primili serum - istakli su iz Doma zdravlja.

Zaštita

Iz Doma zdravlja apeluju na sve građane koji idu u prirodu ili šumu da preduzmu preventivne mjere kako bi se što bolje zaštitili od ujeda zmija.

- Jedna od mjera je i kvalitetna obuća, odnosno čizme koje će zaštititi članak, jer su ujedi najčešće u predjelu stopala i članaka. Pored toga, bitno je da građani obrate pažnju i izbjegavaju kamenite predjele - kazali su iz Doma zdravlja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana